Karácsony azt ígéri, hogy talpra állítja a fővárosi egészségügyet

Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt (b2) beszél a Bárcsak stadion lehetnék címmel tartott sajtótájékoztatón a VII. kerületi Péterfy Sándor Utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ előtt 2019. október 9-én. Mellette Niedermüller Péter VII. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető, Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt és Kálmán Olga, a DK által támogatott volt főpolgármester-jelölt (b-j). MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely azt ígéri, hogy főpolgármesterként, a fővárosi önkormányzattal és kerületekkel közösen,  olyan rendszert hoz létre, amelynek az egyik legfontosabb feladata a budapesti egészségügy talpra állítása lesz.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt egy, a Péterffy Sándor utcai kórház előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón arra kérte a választókat, tegyék fel a kérdést, van-e a fontosabb érték az emberi életnél. Felhívta a figyelmet:  az önkormányzati választáson a szavazók arról is döntenek, hogy mire fordítsák az adófizetők pénzét, stadionokra vagy kórházakra.

A fővárosi kórházak államosítása után egyre kevesebb pénz jut ezekre az intézményekre, miközben Budapesten már eddig is sok száz milliárd forintot költöttek látványsport-beruházásokra, és a kormány továbbra is építi a meg nem pályázott olimpiához szükséges sportlétesítményeket – fogalmazott a politikus.

Karácsony Gergely rámutatott, hogy a budapesti főpolgármester minden olyan állami beruházást megvétózhat, ami véleménye szerint nem szolgálja a fővárosiak érdekeit. A főváros érdekeit vajon szolgálja, hogy kézilabda- vagy atlétikai csarnok épüljön, amíg a kórházak rossz állapotban vannak – kérdezte.

Hírdetés

Kálmán Olga, volt DK-s támogatású főpolgármester-jelölt azt mondta, a Péterffy Sándor utcai kórházról egyre aggasztóbb és szomorúbb hírek jelentek meg a sajtóban. Saját és politikustársai nevében arra szólította fel a kormányt, hogy minél rövidebb idő alatt újítsák fel az intézményt.

Niedermüller Péter VII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt úgy fogalmazott: a kórház állapota évről-évre romlik a benne dolgozó orvosoknak és ápolóknak pedig egyre rosszabb körülmények között kell végezniük a munkájukat. A kerületet irányító fideszes önkormányzat semmit sem tett annak érdekében, hogy javuljanak az állapotok – jelentette ki.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármesterjelölt egy korábbi, Komáromi Zoltánnal, a DK egészségügyi szakpolitikusával folytatott beszélgetésére hivatkozva közölte, hogy a terézvárosi háziorvosi praxisok jelentős részét nyugdíjas orvosok töltik be.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy az EU-n belül a magyar kormány költ GDP-arányosan a legkevesebbet az egészségügyre, és közben évente 46 ezer ember hal bele gyógyítható és megelőzhető betegségekbe.

Ahelyett, hogy a kormány elismerné a katasztrofális állapotot, “kirendeli a hűbéreseit, mint itt most a Péterffy Sándor utcai kórház igazgatóját, megfenyegetni minket” – fogalmazott. Azt mondta, hogy a tájékoztató előtt hárman próbálták elzavarni őket az épület elől.

Kerületi és fővárosi szinten is lehet tenni az egészségügy javításáért, a kerületek is képesek eszközöket beszerezni és segíteni az egészségügyi dolgozókon – jelentette ki a frakcióvezető.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »