Kár a benzinért

Több mint hétmillió forintot kocsikázott el oktatási miniszterként Hiller István 2009-ben, a „takarékos” Gyurcsány–Bajnai-kormány utolsó teljes évében, amikor az ólommentes, 95-ös benzin fogyasztói átlagára 274 forint körül volt literenként. Ha feltételezzük, hogy a szocialista tárcavezető autójának fogyasztása száz kilométerenként tíz liter volt, akkor nagyjából 256 ezer kilométert sikerült „beletennie” a szolgálati gépjárműbe, ami Guinness-rekord-gyanús teljesítménynek tűnik.

Ráadásul a miniszteri tartalék autó üzemanyagtankját sem hagyták kiszáradni: 4 719 422 forintért tankolták meg ugyanabban az évben, ami hozzávetőlegesen 172 ezer kilométert ad hozzá a fenti értékhez. Ezzel így már 400 ezer kilométer fölötti menetteljesítményt kapunk, ami a Föld Egyenlítő mentén számított kerületének jó tízszerese. Vagy Magyarország határaihoz viszonyítva azt jelenti, hogy Hiller nem egészen kétnaponta körbeautózta hazánkat – derült ki a kért közérdekű adatokból.

A Népszabadság a múlt héten tette közzé, hogy „az adófizetőknek tavaly 3,9 millió forintjába került Lázár János miniszter autós ingázása, Rogán Antal pedig naponta akár nyolcszor is megtehette oda-vissza az utat lakása és munkahelye között az állami kisbusszal”. A lap által kikért adatokból kiderül, hogy 2015-ben hét kormányzati szolgálati autó üzemanyagköltsége haladta meg a kétmillió forintot.

Arra azonban már nem voltak kíváncsiak, hogy ehhez képest az országot a takarékosság jegyében egyre újabb megszorító intézkedésekkel terhelő Gyurcsány–Bajnai-kormányok tagjai a 2009-es évben összesen 25 járműbe tankoltak kétmillió forint fölött – akkori üzemanyagárakkal számolva!


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »