Kaposfest: folyamatosan dőlnek a rekordok

Kaposfest: folyamatosan dőlnek a rekordok

Úgy fogy el minden évben egyre több bérlet a kaposvári fesztiválra, hogy a közönség még nem is tudja, kik lesznek a fellépők.

Kaposváron az idén Valerij Szokolovval, Kirill Troussovval, Eduard Wulfsonnal, Szűcs Mátéval, Kousay Mahdittal, Farkas Gáborral, Frankl Péterrel, Olli Mustonennel és Julien Quentinnel találkozhatunk, ha augusztusban ellátogatunk a Kaposfestre, amelynek két művészeti vezetője továbbra is Várdai István cselló- és Baráti Kristóf hegedűművész.

Bizalmi alapon megy a bérleteladás

Minden szempontból nyugodtak vagyunk, a helyzetünk stabil – fogalmazott Bolyki György a sajtó képviselői előtt tegnap, utalva arra, hogy a pénzügyi stabilitásuk alapja az Nemzeti Kulturális Alappal kötött hároméves és a kaposvári önkormányzattal kötött hatéves együttműködési megállapodásuk, így idén nem kellett külön pályázniuk ezeknél a szerveknél. Ugyanakkor a fesztiváligazgató arról is beszélt, hogy tavaly rekordszámú bérletet adtak el, de az idei mutatójuk még azt is megdöntötte. Bolyki György hangsúlyozta: bizalmi alapon megy a bérleteladás, hiszen a közönség úgy vásárolja meg, hogy a következő évi pontos programot nem ismeri.

A Kaposfest alapfelépítésében idén nem lesz változás, az azonban kiderült, hogy a tavalyi kezdeményezés a rezidens kamarazenekarral most átmenetileg szünetel, mert tavaly az idő rövidsége miatt sok nagy művész csak 2016-ra tudott elígérkezni, így idén a megszokottnál több vendégművész lép fel a feszten. Ennek ellenére nem mondtak le arról, hogy később esetleg ismét legyen állandó kamarazenekar.

– Sok korosztályt felölel a művészek életkora a fiatal pályakezdőktől az idős mesterekig, és ez lehetőséget ad arra, hogy generációk, tradíciók, iskolák találkozhassanak egymással, és ebből a lehető legtöbbet hozzák ki – mondta Várdai István. A csellóművész arról is beszélt, a nyitókoncerten Csajkovszkij Firenzei emlékének előadásában a két művészeti vezető és Szűcs Máté mellett egy-egy fiatal tehetség is helyet kap a színpadon; például Pusker Júlia, akiről azt is megjegyezte, már nem is annyira ígéretes tehetség, mint inkább kész művész.

Egy busznyi egyetemistát látnak vendégül

Elhangzott, hogy idén elindítanak egy sorozatot, amelynek keretében egy teljes busznyi egyetemistát látnak vendégül a Kaposfesten, olyanokat, akik a jövő értelmisége, szellemi elitje lesznek, és akiknek az életében jelen kellene legyen a komolyzene. Számukra a zenei képzettség nem elvárás, sőt annak örülnének, ha minél több olyan fiatalt sikerülne megszólítaniuk, akiknek ez lesz a beavatási szertartása a komolyzenébe. Most az ELTE diákjai kapnak erre lehetőséget.

Baráti Kristóf kiemelte a programok közül a Stradivari-bemutatót. A neves mester több hangszerét is megszólaltatják, a közönség Eduard Wulfson vezetésével hallgathatja meg, hogyan szólnak e hegedűk, valamint a hangszerek készítéséről, egyedi megoldásairól előadást tart a világhírű Stradivari-kutató, a Kaposvárhoz is kötődő, Amerikában élő Nagyvári József.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »