Kápolnabúcsú a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén Hejcén

Kápolnabúcsú a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén Hejcén

Kakuk Ferenc egri érseki titkárral ünnepeltek búcsút a Katolikus Szeretetszolgálat otthonaiból érkezők a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén, a kastélykápolnában.

Hejce kĂśzpontjĂĄban talĂĄlhatĂł az a kastĂŠly, amelyet 1774-ben grĂłf EszterhĂĄzy KĂĄroly pĂźspĂśk ĂŠpĂ­ttetett nyaralĂłhelyĂźl Fellner Jakab tervei alapjĂĄn, copf stĂ­lusban – az ĂŠpĂźlet a Trianon utĂĄni időkben kevĂŠs figyelmet kapott. 1950-től a Katolikus SzeretetszolgĂĄlat mĹąkĂśdtetĂŠsĂŠben idősek otthonakĂŠnt szolgĂĄlt, egĂŠszen 2016-ig.

A kastélykápolna Johann Zircler csodálatos mennyezetképével és oltárképként a kereszttel jelentős értéket képvisel a felújításra szoruló páratlan szépségű épületben. Az elmúlt évben pályázati forrásból sikerült a kápolna ablakait az örökségvédelmi előírásoknak megfelelően kicserélni.

Zsova JĂĄnos vizsolyi plĂŠbĂĄnos kezdemĂŠnyezte tavaly a Katolikus SzeretetszolgĂĄlattal a nyilvĂĄnos bĂşcsĂşi szentmisĂŠt – Ă­gy a Szent Kereszt felmagasztalĂĄsĂĄnak ĂźnnepĂŠn ismĂŠt megnyĂ­ltak a kastĂŠly kapui.

Hírdetés

A SzeretetszolgĂĄlat otthonaibĂłl ĂŠrkezők a kĂśrnyező telepĂźlĂŠsek – Vizsoly, VilmĂĄny, GĂśnc, Hejce, GĂśncruszka, Encs, BoldogkővĂĄralja – lelkipĂĄsztoraival ĂŠs a hĂ­vekkel egyĂźtt be sem fĂŠrtek a kĂĄpolnĂĄba. Volt olyan, aki a folyosĂłrĂłl, az emeleti erkĂŠlyről kapcsolĂłdott be a szertartĂĄsba ĂŠs hallgathatta a szentbeszĂŠdet.

Kakuk Ferenc ĂŠrseki titkĂĄr homĂ­liĂĄjĂĄban WeĂśres SĂĄndor Kereszt-ĂĄrnykĂŠp cĂ­mĹą versĂŠt idĂŠzve a szabadsĂĄg ĂŠs elkĂśteleződĂŠs kĂŠrdĂŠsĂŠről beszĂŠlt. A folytatĂĄsban arrĂłl elmĂŠlkedett, kinek mit jelent a kereszt, melyet tĂźrelemmel kell hordozni – ĂŠs vajon ĂŠrdemes-e a mĂĄsĂŠra ĂĄhĂ­tozni, remĂŠlvĂŠn, hogy az a kĂśnnyebb…

A szentmise vĂŠgĂŠn szentsĂŠgimĂĄdĂĄst tartottak. EzutĂĄn a szerĂŠny agapĂŠ mĂłdot adott arra, hogy a koncelebrĂĄlĂł atyĂĄk ĂŠs a hĂ­vek, valamint a vendĂŠglĂĄtĂł SzeretetszolgĂĄlat munkatĂĄrsai kĂśtetlenĂźl beszĂŠlgethessenek.

ForrĂĄs: Katolikus SzeretetszolgĂĄlat

Fotó: Egervåri Ágnes


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »