KAPCSOLATOK 4. RÉSZ (MR 98. JEGYZET) – MENTOROK

Mi a mentorálás?

Legutóbb azt tűztük ki célul, hogy egyen hat-hét megbízható, hétpróbás üzleti szövetségesünk. Ezek úgy oszlanak meg, hogy egy vagy kettő mentorunk, akik nálunk idősebbek; egy vagy három velünk egykorú és egyenrangú, míg további egy vagy két kapcsolatban mi magunk legyünJa mentor (és többnyire az idősebb).

Mentorainkat válasszuk meg nagy gonddal. Ne hagyjuk, hogy ők válasszanak ki minket! Biztosítsuk, hogy legyen meg bennük halmozottan a jó szövetségesre jellemző öt erény. Emlékeztetőül, ezek a közös öröm, a kölcsönös tisztelet, a közös tapasztalat, a kölcsönösség és a bizalom. Mentorunk legyen lehetőleg idős és tapasztalt, vagy ha még fiatal, a csúcsra törekvő, akkor rendelkezzen kiváló képességekkel és akaraterővel! Legyen kölcsönösen érdekes és gazdagító a kapcsolat! Mentorunk tanulhasson tőlünk is. A mi „hozományunk” lehetne például, friss ötletek, lelkesedés, kemény munka, új technológiák (piacok, eljárásmódok stb.) ismerete, valamilyen többlet.

Nem rájuk gondoltam…

A második csoport az egykorúak és egyenrangúak, a kollégák csoportja, angolul peers. Itt bizony szerencsére nagy a bőség! Legyünk hát válogatósak! Állítsuk össze azok listáját, akik az öt erényt gyakorolják. Válasszunk ki kettőt-hármat, és dolgozzunk meg értük! Keményen.

Ha viszont magunk vagyunk a mentor, ne hanyagoljuk el védenceinket. Gondolkozzunk hosszútávon, és segítsük felépíteni a karrierjüket. Holnap főnökünk vagy utódunk lehetnek!

Az egyenrangúak szövetségei idővel átalakulnak hálózattá, azaz sokan sokakkal, vagy akár mindenki mindenkivel többé kevésbé élő kapcsolatban áll. Többnyire élvezet odatartozni, de még inkább hasznos. De csak akkor lesz gyümölcsöző a kapcsolat, ha kétoldalúvá, azaz kölcsönössé válik. Ha szövetségeseink közül egyik-másik egymásnak is szövetségese, azok számítanak igazán, ahol mi is szövetségese vagyunk mindkettőnek

Amivel elérkeztünk a hálózatépítéshez, legközelebbi és utolsó jegyzetünkhöz.

Folytatjuk.

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 98

Elhangzott 2016.szeptember 1-én. A KAPCSOLATOK SOROZAT 4. része (MENTOROK)


Forrás:ulrichblog.wordpress.com
Tovább a cikkre »