Kapásból kinézünk egy érmet éjjel – összefoglaló

Kapásból kinézünk egy érmet éjjel – összefoglaló

A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

Hét magyar úszó előfutama zajlott a riói délutáni programban, köztük négy óriási sztárral: Risztov Évával, Kapás Boglárkával, Cseh Lászlóval és a számhalmozó Hosszú Katinkával. Percről percre frissült tudósításunkban azt ígértük, érdemes lesz velünk tartani, és nem is okoztunk csalódást – úszóink pedig még kevésbé!

Kozma Dominik és Bernek Péter révén az olimpián már próbálkoztak gyorsúszóink, de nem sok sót ettek meg, pedig már lementek a 100 és a 200 m versengései is, és összesen csak egy Kozma-középdöntőre futotta a srácok erejéből. Takács Krisztiánon volt így a világ (vagy inkább az ország) szeme, a sprinttávon, 50 méteren kísérletezett első magyarként.

Aztán hiába figyeltünk és drukkoltunk neki, rosszul rajtolt, és már nem tudott nagyon feljönni, 22,12-es ideje a 17. helyre küldte őt, 2 századdal a még továbbjutó 16. mögé. Pontosan ugyanúgy járt, mint Gyurta Dániel, más kérdés, hogy Takácstól csak egy picivel várhattunk a látottaknál többet.

Takács Krisztián (M4 Sport) az 50 m gyors előfutama után: – Sikerült megúsznom levegővétel nélkül, nem is éreztem rosszul az úszást, ennyi sikerült, nem rontottam el semmit. Egy-két századdal maradtam le a középdöntőről.

Kisvártatva Risztov Éva melegített be 800 m gyorson a 10 km-es nyílt vízi számára. Meg is nyerte a maga előfutamát, ami viszont váratlanul vérszegény mezőnyt sorakoztatott fel, egyedül pedig nem tudta hová tenni magát Risztov, így 8:33,36-os ideje nem is bizonyult utóbb versenyképesnek.

Risztov Éva (M4 Sport) a 800 m gyors előfutama után: – Az esélytelenek nyugalmával indultam, tudom, hogy nem vagyok esélyes. 8:06-ot nem tudok úszni, legfeljebb békatalppal. Kár, hogy nem segítettük egymást a futamomban. Kényelmesnek éreztem az úszást, azt hittem, jobban fogok izgulni, de nem így volt, nem lehetek elégedetlen. A 10 km-es helyszínt még nem néztem meg, mert építkeztek ott tegnap… egyetlenegyszer elég lesz majd beugrani abba a vízbe, különben is, ahogy hazajövök, rögtön segítséget fogok kapni, ha szükséges.

A királyok (királynők) előfutamában következett Kapás Boglárka, aki önmagától érmet vár, ez a fő versenyszáma. Meg is mutatta, hogy minden esélye megvan az éremszerzésre, az egyéből a fináléért folyó versenyben az olimpiai csúcsot úszó Katie Ledecky mögött a második idővel jutott döntőbe, és saját bevallása szerint spórolt is az erejével, noha a váltó miatt későn került ágyba és ki is úszta magát akkor a szám európai legjobbja. Egyéni csúcsa az előfutamban igen sok jót sejtet az éjszakai döntőre…

Kapás Boglárka (M4 Sport), a 800 m gyors előfutama után: – Bementem 8:20 alá, és ki sem úsztam magam, többet nem kell mondanom. Pedig nagyon fáradt voltam előtte, 3-kor kerültem ágyba a váltó után éjjel. Biztató és a helyezés és az idő is. A távon szétszórva fog megjelenni a javulás a döntőben, illetve nem is hajráztam, igaz, a brit Carlin sem. Több energiám lesz, okosan kell úsznom, az biztos, nem fogok gyorsan indulni.

Jött ezután két pillangós fiunk (100 m), Cseh László és Pulai Bence. Előbbi, a szám regnáló Európa-bajnoka tragikusan rajtolt előfutamában, de jól hajrázott, és megnyerte nyolcasát, ráadásul a második legjobb idővel jutott az éjszakai középdöntőbe. Pulai Bence a 26. A számban szintén indult Michael Phelps a 4. legjobb idővel ment tovább „csak”, a legjobbal a szingapúri Schooling.

Cseh László (M4 Sport): – Nem telt túl jól a tegnapi napom, tudjuk, mi a gond, egyszer megpróbáljuk szavakba önteni. A kezdés nem az igazi, de bizakodó vagyok. 100-on kell megmutatni, mit tudok.

Pulai Bence (M4 Sport), a 100 m pillangó előfutama után: – Jóval jobbra számítottam. Nagyon besavasodtam, ott ment el az egész. Azt gondoltam, be tudok menni 0:52 alá, nem tudom, hogy sikerült így, nagyon sajnálom.

Utolsó két magyarként jött a 200 m hát és Hosszú Katinka, valamint Hosszú hosszú árnyéka alatt György Réka. Előbbi simán, toronymagasan (bő 1 másodperces előny) a legjobb idővel menetelt az éjjeli középdöntőbe, míg György a 22. helyen fejezte be a versenyzést. Elkeseredetten nyilatkozott.

György Réka (M4 Sport) a 200 m hát előfutama után: – Nem tudom, mi történt, sajnálom, hogy csalódást okoztam azoknak, akik hittek bennem. Legközelebb jobban fogok úszni.

Éjjel 3-kor a szokott módon kapcsolódjanak be percről percre frissülő szöveges tudósításunkba, és tudjanak meg mindent a magyarok szerepléséről, éremesélyünk van Kapás Boglárka révén!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »