Kapás Boglárka: Egy arany, három érem kell

Az Újpest 23 éves Európa-bajnok úszónőjének kedvenc száma az 1500 gyors, de ezen a távon csupán Eb-n mutathatja meg, mit tud, az olimpián pedig 800 és 400 méteren. A vizes Eb hétfőn induló úszóprogramjában azonban nem csak legkedvesebb versenyszámában akar érmet szerezni. Erről is faggattuk.

Az olimpia nem kívánságműsor. Ez abból is látszik, hogy Európa-bajnok úszónőnk, Kapás Boglárka kedvenc száma nem szerepel az ötkarikás játékok műsorán. Ettől persze még nem kell eltemetnünk az Újpest 23 éves úszóleányát, hisz 3 számban is világszínvonalon teljesít – ezt be is fogja bizonyítani hétfőtől Londonban az úszó-Eb-n.

– Igazából 800 méter gyorson kell megmutatnom az olimpián, mit tudok, e mögé sorolnám a 400-at. De az Eb-n van 1500-as táv is – figyelmeztet sokat sejtető mosollyal, önbizalommal telve a 2014-es berlini kontinensviadal 1500-as ezüstérmese. Kapás Boglárka alapvetően már Rióra készül, mindössze néhány „feladatot” végzett el, ami alkalmassá teszi megfelelő eredményre a legkedvesebb távon is.

Az Európa-bajnoki esélyeket latolgatva leszögezi: a legjobb idő az övé a mezőnyben, ezért egyértelműen az aranyérem a célja, lehetőleg egyéni legjobb idejéhez minél közelebbi eredménnyel. Szintén dobogós reményei vannak a 800 méteres gyorsúszást illetően, ezen és 400-on egyéni csúcsot repesztene. 400 méteren azért már sűrűbb a mezőny, de igazán elégedett akkor lenne magával, ha megcsípne egy érmet a legrövidebb távon is.

Önbizalma a csúcson

– Hihetetlenül jó erőben érzem magam, remélem, ez már az Európa-bajnokságon is meg fog mutatkozni. A riói olimpiáról is éremmel szeretnék hazajönni, amire 800 méteren van a legnagyobb esélyem – jelezte előre Kapás Boglárka, aki 2012-ben felült már Európa trónjára ebben a számban.

Amiért edzőt és klubot váltott, az bejött neki, jó a kapcsolata az edzőkkel és sokkal motiváltabb is.

– Imádok úszni, szeretem, amit csinálok, nap mint nap – lelkendezett az Eb-n tehát aranyesélyes sportolónő.

800 gyorson egyébként lesz az Eb-n egy olimpiai bajnok honfitársa, Risztov Éva személyében. Turi György visszatért tanítványa azonban egy 4 napos fekvőbetegség miatt csak ezen a távon indul el, mivel a verseny után 5 nappal egy hazai medencés hosszútávúszó-versenyen van jelenése fő számában, 10 kilométeren, és nem kockáztat. Kapáson és Risztovon kívül Juhász Adél és a 14 éves Késely Ajna – az „új Egerszegi” – is látható majd, de négyük közül csak a két legjobb középdöntős úszhat a döntőben. Nagyon halkan mondjuk: Késely Ajna akár ki is használhatja Risztov helyzetét, de Hargitay András egyértelművé tette, hogy az életkor és az összetett erőviszonyok komoly súllyal esnek a latba az olimpiai válogatási elveknél.

Kapás Boglárka a friss Európa-ranglista szerint 400-on a 9., 800-on a 2., 1500-on az 5. helyen áll, de az előtte állók közül közel sem indul mindenki, így nem látjuk Hosszú Katinkát sem 400-on, amely szám ranglistáján a 3. helyen áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »