Kapás az éremért, Hosszú a döntőért úszik

Kapás az éremért, Hosszú a döntőért úszik

Két aranyunk már van, más színű érmünk még nincs. Szívünk szerint Kapás Boglárka gondoskodhatna egy medálról. A hajnali program beharangozója.

A TELJES MAGYAR RIÓI PROGRAMOT ITT TALÁLJA!

Szabó Tünde vagy Cseh László sokat tudna mesélni arról, milyen érzés, amikor a legyőzhetetlennel kell versenyezni. Sportállamtitkár-asszonyunk Egerszegi Krisztina, a Rióban is aktív, sőt aranyesélyes Cseh László pedig Michael Phelps árnyékában töltötte pályafutása nagy részét. Szabó Tünde – kis túlzással – Egerszegi Krisztina miatt nem nyert olimpiát, Cseh Lászlót Michael Phelps fosztotta meg az aranyérmekben gazdagabb pályafutástól.

Szívünk szerint az elit tagja lehetne Kapás Boglárka is, aki Katie Ledecky korszakában szeretne minél szebben csillogó érmet nyerni. Ez azonban, főleg 400 m gyorson, nem várható el a magyar úszónőtől. Több okból sem. Kapás legerősebb száma a leghosszabb medencés gyorsúszótáv, az 1500, termetéből adódóan itt képes a legjobb eredményre. A 2015-ös kazanyi vb-n egy bronzéremre, a 2016-os Eb-n aranyérmekre.

A magyar néplélek hajlamos belelátni mindent a kedvenceibe, Kapás Boglárka esetében az éremszerzést szinte minden számban. Rióban 400 m gyorson rögtön egy érmet várunk el a fiatal úszónőtől, miközben nem veszünk tudomást a valós esélyekről. Kapás Boglárka 4:03,37-es idővel nyerte a londoni Eb-t tavaly decemberben, ami négy másodperccel marad el Katie Ledecky kazanyi vb-győztes idejétől. Kapásnak nem az amerikai klasszissal kell versenyeznie, egy éremhez elég megelőznie öt vagy hat versenyzőt, ami az előfutam alapján nehéz vállalkozásnak tűnik. Kapás Boglárka a hetedik idővel jutott az olimpia nyolcad döntőjébe, azaz ugrásszerűen kell javulnia, ha valóban érmet szeretne nyerni Rióban.

Hosszú Katinka a negyedik idővel váltott jegyet a 100 m hát középdöntőjébe. Az MNO által megkérdezett szakemberek szerint a 400 vegyesen úszott fantasztikus világrekordja messze, további döntőkig, érmekig, aranyérmekig repíthetik az Iron Ladyt. Egyelőre nincs szükség olyan erődemonstrációra, mint amit a 400 vegyes előfutamban produkált Hosszú Katinka, elég bejutni a döntőbe, s ez könnyen teljesíthető feladat. Menni is fog Katinkának, efelől ne legyenek kétségeink.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »