Káosz – Uniós katonai fellépés mellett négy miniszter

Négy uniós állam védelmi miniszterének véleménye szerint az Európai Uniónak képesnek kell lennie arra, hogy szükség esetén katonai műveletekbe kezdjen azokon a területeken, ahol a NATO nem tervez fellépést – tudatta valamennyi uniós tagországnak eljuttatott, közösen aláírt levelében Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország védelmi minisztere szerdán.

A miniszterek kijelentették, nagy valószínűséggel katonai és/vagy civil jellegű missziók felállításra van szükség a NATO által nem lefedett területeken, ugyanakkor leszögezték, hogy továbbra is az észak-atlanti szövetségnek kell az európai védelem sarokkövének maradni.

Nagy-Britannia ezzel kapcsolatos aggályaira reagálva levelükben kiemelték, nem céljuk egy európai hadsereg felállítása és számítanak a szigetország jelentős mértékű hozzájárulására Európa biztonságához, elsősorban a NATO-n keresztül.

Véleményük szerint “leromlott a biztonsági környezet” Európában, ezért a szilárd védelem megteremtése elengedhetetlen, különösen akkor, amikor Európa migrációs válsággal küzd, valamint  a gazdasági nehézségek és Nagy-Britannia uniós kilépése bizonytalanságot kelt a térségben.

Aláhúzták, az Európai Uniónak tudnia kell válaszolni a kívülről érkező krízisekre.

Ahhoz, hogy Európa autonóm módon, katonai eszközökkel tudjon válaszolni az érkező kihívásokra a négy ország védelmi minisztere hangsúlyozta az európai védelmi ipar megerősítésének szükségességét is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »