Káosz jön az egészségügyben?

Káosz jön az egészségügyben?

Januárban el kell indulnia az elektronikus egészségügyi rendszernek, amely – ha jól működik – előnyös a beteg, az orvos és az állam számára is. Az orvosok szakmai szervezetei szerint azonban januárban még biztosan nem működik majd tökéletesen az e-Health.

Nagyjából egy hét múlva már élesben próbálhatják ki az orvosok az elektronikus egészségügyi rendszert, amelynek feladata elvileg az orvosok munkájának megkönnyítése, segítése a betegek hatékonyabb gyógykezelése érdekében. Az orvosszervezetek egyetértenek abban, hogy a rendszerre szükség van, be kell vezetni. „Problémát jelent azonban a törvényi szabályozás, valamint a projekt műszaki és személyzeti előkészítése” – állítja Marian Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke. Hasonlóan vélekedik Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke is. „Hasznos lesz az orvosok és a betegek számára is, de meghatározó lesz, hogy a rendszer miként tud majd beindulni – mondta lapunknak Šóth. – Még azt sem tudjuk, hogy a rendszer milyen funkciókat kínál majd rögtön január elsejétől.” Szerinte az orvosok elsősorban azért tartanak a rendszertől, mert nem tudják, hogy mit fog ez jelenteni a számukra. Emellett aggódnak a törvényben szereplő komoly bírságok miatt is: ha nem vezetik be a rendszert, 3300 eurós bírságot vagy a praxisuk felfüggesztését kockáztatják.

Hírdetés

Az e-Health bevezetését az egészségügyi minisztérium alá tartozó Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) felügyeli. Ennek az intézménynek kellene kommunikálnia az orvosokkal, tőle kapják a rendszer használatához szükséges elektronikus kártyát és a hozzá tartozó olvasót, a bejutási kódot. „A minisztérium és az NCZI is figyelmesen meghallgatja az orvosok véleményét, egyetlen orvosnak sem kell tartania indokolatlan bírságtól” – állítja Tomáš Drucker egészségügyi miniszter. Szerinte a rendszert fokozatosan fogják bevezetni, ahogyan ez más országokban is zajlott.

Habár a rendszert egy hét múlva már minden orvosnak használnia kellene, az elektronikus kártyát még sokan nem kapták meg. „Nem minden orvos rendelkezik a kártyával, vagy nem kapta meg a hozzá tartozó PIN-kódot” – sorolta a problémákat Šóth. Azt szeretnék elérni, hogy azok az orvosok, akik objektív okok miatt nem tudnak kapcsolódni a rendszerhez, ne kapjanak bírságot.

Az e-Health bevezetését bírálja az ellenzék is. „Az elrontott IT-projekt tipikus példája” – mondja Marek Krajčí (OĽaNO) parlamenti képviselő. A rendszer előkészítése 2008ban kezdődött, azóta az NCZI már csaknem 88 millió eurót költött rá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »