Káosz alakult ki a Kanadában tomboló erdőtűz miatt

Elrendelték a kanadai hatóságok kedden az ország délnyugati részében fekvő Fort McMurray kiürítését, miután a város környékén erdőtűz ütött ki, amely a heves szél miatt gyorsan terjed is.

A tűz a 80 ezres város déli részét fenyegeti elsősorban, ezért a hatóságok észak felé „terelik” a lakosságot. A lángok a város szélét már elérték, a lakott területekre is jelentős mennyiségű hamu hullott. A déli körzetekben helyi sajtójelentések szerint káosz és pánikjelenségek tapasztalhatók. A kimenekítésről szóló rendelet kötelezi a helyieket arra, hogy elhagyják otthonukat. A fenyegetett övezettől biztonságos távolságban (mintegy 20 kilométerre) ideiglenes menedékhelyeket hoztak létre. A környéket szárazság sújtja, miközben a hőmérséklet rekordokat dönt, és kedden megközelítette a 30 Celsius-fokot.

A tűzoltók a hét legelején még sikeresen küzdöttek a lángokkal, de a helyzet kedd reggelre jelentősen súlyosbodott az erős szél miatt. A város hatóságai a szomszédos tartományoktól és a kanadai központi kormánytól is azonnali segítséget kértek a tűz megfékezésére és a menekülők elhelyezésére. Személyi sérülésről mindazonáltal egyelőre nem érkeztek hírek, és a tűz a hatóságok közlése szerint nem fenyegeti a közeli olajmezőket sem. Kanadai illetékesek szerint ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »