Káosz a budavári mélygarázsok körül

Tovább retteghetnek a budavári Lovas út alá tervezett 173 férőhelyes mélygarázsépítés veszélyei miatt a környék lakói. Az önszerveződő civilek lapunk által megismert leveléből kiderül, az itt élők közül ketten a napokban találkoztak az ügyben Nagy Gábor Tamással (Fidesz–KDNP), az I. kerület polgármesterével. A korábban több száz tiltakozó aláírást összegyűjtő lakók azért ellenzik a budai Vár állami fejlesztése részeként tervezett 2,5 milliárd forintos beruházást, mert pont azon a helyszínen, az Esztergomi rondella és a Veli bej-bástya között épülne meg, ahol 1936-ban hatalmas földcsuszamlás történt.

Az eset megismétlődésétől való félelmükben a lakók szakvéleményt is kértek az érintett területről. Szilvágyi László, a Magyar Mérnöki Kamara geotechnikai tagozatának elnöke megerősítette: a terület csúszásveszélyes, és ezt támasztja alá a főváros több mint egy évtizede készített településszerkezeti tervében szereplő besorolás is. A lakók szerint elfogadhatatlan az a hivatalos magyarázat, hogy éppen „a mélygarázs óvná meg a várfalat” az összeomlástól. Azt is javasolják, hogy más területre, például a Vérmező alá tervezzenek mélygarázst.

A lakók a már említett dokumentumokat, valamint a mélyépítési tervező álláspontjának leírását, egy hidrogeológus állásfoglalását, valamint az 1936-os földcsuszamlás okairól akkoriban írt cikkeket vittek a polgármesternek. Nagy Gábor Tamás azonban közölte velük: „Az önkormányzat szerepe adminisztratív, közvetítő, a kormány építi a garázst.”

– Az önkormányzat szeptemberre lakossági fórumokat szervez a Lovas út, illetve a Szabó Ilonka utca alá tervezett mélygarázsról, a polgármester Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, illetve Rogán Antal I. kerületi országgyűlési képviselőt ajánlotta figyelmünkbe – írták a lakók, akik eddig Rogántól kaptak egy konkrétumokat nem tartalmazó választ.

Lapunk kereste a Miniszterelnökséget az ügyben. Mint mondták, a budavári fejlesztés ügyét a távozott L. Simon László államtitkártól kollégája, Puskás Imre vette át, de inkább keressük a Forster-központot. Onnan egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre, ahogy azokra a budavári önkormányzat sem reagált.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »