Kanyarójárványra figyelmeztet a szakminisztérium

Kanyarójárványra figyelmeztet a szakminisztérium

Tízszeresére nőtt a kanyarós megbetegedések száma az idei évben, figyelmeztet az egészségügyi minisztérium. A szaktárca adatai szerint míg 2015-ben 7 kanyarós esetet tartottak nyilván, idén már 730 esetről értesítették őket.

oltas (BA)-7_b

A járványos betegség 25 megyében jelent meg, és három esetben halálosnak bizonyult, a legtöbb megbetegedést az erdélyi megyékben regisztrálták. A száznál több megbetegedést jelentő Maros, Beszterce-Naszód és Arad megye mellett Kolozs és Temes megyében is felütötte fejét a járvány, illetve Hunyad, Szilágy és Fehér megyében is több tíz esetet regisztráltak. A minisztérium szerint a legtöbb esetben ott jelentkezett a járvány, ahol alacsony volt a beoltottak aránya.

A betegség terjedését megakadályozandó a szaktárca oltási kampányokat szervezett az érintett térségekben, ugyanakkor felhívást intézett a szülőkhöz, hogy adassák be időben gyerekeiknek a védőoltást. „Elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az összes érintett gyerek immunizálásához” – hívta fel a figyelmet a szaktárca azokra a szülői panaszokra reagálva, miszerint több megyében nem lehet ingyen hozzájutni a vakcinához.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »