Kanyarójárvány van Romániában, számos erdélyi megye érintett

Az év első 8 hónapjában 675 kanyarós megbetegedést regisztráltak Romániában, 2 gyermek pedig meghalt – közölte az egészségügyi minisztérium. Egy harmadik halálesetről is azt gyanítják, hogy kanyaró miatt következett be, ám ez még nincs megerősítve.

Az egészségügyi minisztérium közleményében több mint riasztónak nevezte a kanyarós esetek számának ilyen megnövekedését, mivel 2015-ben mindössze 7 eset fordult elő, és senki nem halt meg. A minisztérium elítélte a „felelőtlen oltáseellenes kampányokat”, amelyek ide vezettek. A közlemény kiemelte, hogy az elmúlt két évben nem volt gond az MMR (mumpsz, kanyaró, rózsahimlő, román rövidítése ROR) oltás ellátásával.

A közlemény kitér arra, hogy az elhunyt gyerkeke 1 évnél fiatalabbak voltak, tehát még nem kapták meg az oltást. Viszont ha a környezetükben mindenki oltott lett volna, akkor az úgynevezett nyájimmunitás megvédhette volna őket – írta a minisztérium. Azt javasolják, az érintett területeken a gyerekeket oltassák be már 7 hónapos korban, és 1 éves korban ismételjék meg.

A kanyarós esetek a következőképpen oszlottak el az országban:

– Beszterce-Naszód és Kolozs megye határán 219 eset
– Maros megyében 145 eset
– Arad megyében 113 eset (2 halálos végkimenetelű)
– Temes megyében 71 eset (1 halálos végkimenetelű)
– Suceava megyében 27 eset
– Brassó megyében 33 eset
– Szilágy megyében 7 eset
– Hunyad megyében 14 eset
– Krassó-Szörény megyében 13 eset
– további megyékben szórványosan 1-3 eset.

(mediafax)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »