Kanada szerint az oroszok miatt nincs tűzszünet

Oroszország nem tejesítette a minszki megállapodások rá vonatkozó részét annak érdekében, hogy tűzszünet jöjjön létre Ukrajna válság sújtotta keleti részében  – jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn Kijevben.

A kétnapos ukrajnai látogatásra érkezett politikus Petro Porosenko ukrán elnökkel tartott sajtótájékoztatóján kifejezte reményét: a nemzetközi összefogás, benne az Oroszországra gyakorolt nyomás – révén csökkenni fog a feszültség Kelet-Ukrajnában.

A kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy országa 13 millió dolláros humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának, valamint növeli megfigyelőinek létszámát a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében működő EBESZ-misszióban.

Porosenko elnök az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím helyzetére hívta fel a figyelmet. Ismételten sürgette, hogy kezdődjenek nemzetközi szinten konzultációk a Krím “felszabadításáról”. Köszönetet mondott Kanadának, amiért számos katonai eszközt, köztük éjjellátó távcsöveket, valamint egyenruhákat és gyógyszereket adományozott az ukrán fegyveres erőknek.

Trudeau kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy igazak-e a napokban felröppent hírek, amelyek szerint Kanada emberéletek kioltására alkalmas fegyvereket fog szállítani Ukrajnának.

Trudeau és Porosenko jelenlétében hét évre szóló szabadkereskedelmi megállapodást írtak alá a két ország illetékes minisztériumainak vezetői.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »