Kanada nem üzletel az amerikai Boeinggel

Kanada nem üzletel az amerikai Boeinggel

Ezt Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter jelentette be több napig tartó sajtóbeli találgatások után. Ottawa egyúttal közölte:

ismét kiírja a harci repülőgépei egy részének lecserélésére vonatkozó tendert, s azok a vállalkozások, amelyek Kanada érdekei ellen cselekszenek, az ajánlattételnél hátrányos elbírálásra számíthatnak.

A dpa német hírügynökség szerint ez nyilvánvaló üzenet az utasszállítókat szintén gyártó Boeingnek, amely közleményében sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Hírdetés

Kanada mégsem vásárol Super Hornet típusú harci repülőgépet az amerikai Boeingtól
Forrás: AFP

Megfigyelők szerint az ottawai vezetés így torolja meg Donald Trump amerikai elnök kormányának azt az intézkedését, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium majdnem 300 százalékos büntetővámmal sújtotta a Delta amerikai légitársaság repülőgépimportjait.

Az ügy hátterében az áll, hogy a Delta tavaly 125 C-Series repülőgépre adott megrendelést a kanadai székhelyű Bombardier Aerospace repülőgép-ipari csoportnak, 5,6 milliárd dollár értékben. A Boeing áprilisban nyújtott be panaszt, azon a címen, hogy a Delta „dömpingáron” jut hozzá a gépekhez, és ezt a kanadai gyártónak nyújtott hazai és brit állami támogatások tették lehetővé.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »