Kanada négyezer NATO-katonát küld Kelet-Európába, hogy "elrettentse" az oroszokat

A kanadai védelmi minisztérium és a külügyminisztérium közös közleményben jelentette be csütörtökön, hogy Ottawa csapatokat küld Kelet-Európába a NATO keretében, de részleteket nem tett közzé. A négyezer fős NATO-erőt, amelynek fő célja az "elrettentés", az orosz határ közelébe telepítik majd. A CBC kanadai televízió információi szerint az észak-atlanti szövetség katonáit valószínűleg Lettországba telepítik.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a jövő héten Lengyelországban tartandó NATO-csúcson tájékoztatja a partnereket a részletekről. Harjit Sajjan, Kanada védelmi minisztere és Stéphane Dion külügyminiszter a közös közleményben hangsúlyozza: országuk vállvetve dolgozik NATO-szövetségeseivel azon, hogy "mindenféle agressziótól elrettentsenek, és biztosítsák a békét Európában". Ebben Kanada vezető szerepet kíván vállalni, és "rendkívül büszkék arra, hogy vezető szerepet vállalhatnak", szögezik le.

Barack Obama amerikai elnök szerdán a kanadai kormányfővel és a mexikói államfővel találkozott Ottawában, majd a helyi parlamentben mondott beszédet, amelyben nagyobb NATO-hozzájárulásra szólította Kanadát. „Mint az Önök NATO-szövetségese és barátja, hadd mondjam el, hogy nagyobb biztonságban leszünk, ha valamennyi NATO-tagország, köztük Kanada is, teljes mértékben hozzájárul közös biztonságunkhoz. A kanadai fegyveres erők kiválóak, ezért engedtessék meg, hogy kimondjam: a világnak több Kanadára van szüksége, a NATO-nak több Kanadára van szüksége” – hangoztatta Obama.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »