Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal

Kanada felmondja a Hongkonggal kötött kiadatási megállapodását, és korlátozza az oda irányuló exportját, miután kedden hatályba lépett az új nemzetbiztonsági törvény a volt brit gyarmaton – jelentette be pénteken a kormány.

Francois-Philippe Champagne külügyminiszter egy nyilatkozatban közölte, hogy az export korlátozása a katonai és belbiztonsági célokra is felhasználható, úgynevezett "érzékeny" cikkekre vonatkozik. Ezek kivitelét Hongkongba megtiltják. Ezután a kínai anyaországra vonatkozó szabályok lépnek életbe e területen.

Champagne a nyilatkozatban bírálta azt, hogy az új nemzetbiztonsági törvényt a nyugati országok tiltakozása ellenére "titokban" elfogadták Pekingben.

Hírdetés

Justin Trudeau miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy Kanada további intézkedésekre is készül Hongkonggal kapcsolatban, például a bevándorlás ügyében, de ezt nem részletezte.

Kanadának a hongkongi ügyön kívül is vitája van Kínával, amióta a területén 2018-ban amerikai kérésre őrizetbe vették Meng Van-csout, a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatónőjét. A kiadatása még nem történt meg. Hongkongban mintegy 300 ezer kanadai él.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »