Kanada elkezdte felfegyverezni Puccsrajnát

A kanadai kormány zöld utat adott a védelmi szektor gyártóinak, hogy fegyvereket adjanak el Ukrajnának, ezzel próbálva az Egyesült Államokat is hasonló döntésre sarkallni. A kanadai kormány döntését szerdán hozták nyilvánosságra, lezárva ezzel a rég húzódó tárgyalásokat Petro Porosenko ukrán elnökkel.

A területén polgárháborút vívó európai ország ezzel felkerült Kanada fegyvereladásokat ellenőrző listájára. A kormány folyamatosan felügyelni fogja a folyamatot, melynek során a beszállítónak minden egyes eladásnál engedélyhez kell folyamodnia. Az engedély megszerzéséhez fel kell tüntetni a végfelhasználót és a használat módját, azaz hogy kihez kerülnek a fegyverek, és hogy ne lehessen ezeket civilek ellen használni. Az óvintézkedések szükségszerűek, hiszen a konfliktus Ukrajna keleti felén 2014 óta közel 10 ezer ember életét követelte.

Ukrajna üdvözölte a döntést, és ragaszkodtak korábbi kijelentésükhöz, miszerint a fegyvereket kizárólag „védelmi” feladatokban használják majd. Az ukrán konfliktust vizsgáló emberi jogi csoportok kétkedve fogadták a kijelentést, korábbi bizonyítékokra hivatkozva.

Hírdetés

Kanada és az Egyesült Államok eddig olyan segélyt nyújtott Ukrajnának, ami kizárólag „nem halálos” felszerelést és eszközt tartalmazott.

A Trump-adminisztráció továbbra sem döntött a fegyvereladásokkal kapcsolatban, azonban Kanada döntése reményt adhat a haderejét modernizálni próbáló ukrán kormánynak.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »