Kanada beelőzte Brüsszelt: a Monsanto arathat Kárpátalján is

Kanada beelőzte Brüsszelt: a Monsanto arathat Kárpátalján is

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijevi látogatása alkalmából hétfőn a két ország között hét évre szóló szabadkereskedelmi egyezményt írtak alá az ukrán fővárosban. Ugyan mind Trudeau, mind pedig Petro Porosenko ukrán államfő hangsúlyozta, hogy politikai szempontból fontos az egyezmény ratifikálása, ugyanakkor az észak-amerikai központú multinacionális agrárkémiai cégek megjelenése az európai mezőgazdaságban több mint aggasztó.

A Varsóban megrendezett NATO-csúcs kapcsán több állam vezetője is nyíltan neki ment Oroszországnak, kiemelve Putyin ukrajnai ténykedését. Keleti szomszédunk helyzete válságos, az ország önmagát nem képes finanszírozni, s bizony a koncon való marakodás már megkezdődött.

Eddig az Európai Unión kívül leginkább Kína volt az ellenérdekelt fél, ám Kanada megjelenésével már közvetve az Egyesült Államok cégei is érvényt szerezhetnek üzleti terveiknek leányvállalataikon keresztül.

A Kanada és Ukrajna között megkötött szabadkereskedelmi egyezmény (Canada-Ukraine Free Trade Agreement – CUFTA) esetében ugyanaz a kockázat áll fenn, mint az EU és Kanada közti egyezmény (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) okán, az olyan amerikai központú, a géntechnológiában érdekelt óriásvállalatok, mint amilyen a Monsanto is, befolyásolhatják az európai nemzetállamok jogszabály alkotási gyakorlatát.

Ukrajna gabonatábláira egyébként licitált az Európai Unió is, ugyanakkor azt a megállapodást még nem sikerült a feleknek ratifikálniuk.

Vitarendezés

Az ilyen esetekben fontos megvizsgálni a szerződésben rögzített a vitarendezési mechanizmust is. A CUFTA-ban is a peres eljárásokban a szokásos háromtagú bizottságok tehetnek “igazságot”, azaz olyan magasan kvalifikált ügyvédek dönthetnek arról, hogy egy demokratikusan megválasztott kormánynak kártérítést kelljen fizetnie egy vállalatnak, akik “civilben” is az üzleti szférában dolgoznak, s akiknek anyagi érdekük, hogy kártérítési perek induljanak az adófizetők pénzéért.

S hogy miért éppen Ukrajna?

Bár Kanada hatalmas mezőgazdasági termelő, ugyanakkor az áruit nem képes értékesíteni az EU-ban, a gabonaföldjei oly mértékben szennyeződtek el a GMO-któl. Viszont Ukrajnán keresztül egy kiskapuhoz juthat az 500 milliós Unió piacához.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »