Kanada az emberi méltóság, a szabadság és az igazságosság nevében jelentett be szankciókat három ország bizonyos polgárai és vállalatai ellen

Kanada pénteken büntetőintézkedésekkel sújtott 67 személyt és 9 vállalatot Iránban, Mianmarban és Oroszországban az emberi jogok "kirívó és szisztematikus megsértése" miatt.

"Az emberi méltóság, az emberi szabadság és az igazságosság Kanada külpolitikájának alappillérei" – jelentette ki Mélanie Joly kanadai külügyminiszter közleményében.

"Mivel az egész világ tanúja az emberi jogok lábbal tiprásának Iránban, Mianmarban és Oroszországban, szeretnénk mindenkit emlékeztetni: nem tudunk másképp változást elérni, csak úgy, ha kiállunk és megvédjük a számunkra legdrágább értékeket" – tette hozzá a kanadai diplomácia vezetője.

Az intézkedések bejelentését Ottawa az emberi jogok és a korrupcióellenes harc világnapjára időzítette.

A szankciókkal sújtott személyek között szerepel az iráni igazságszolgáltatási és büntetés-végrehajtási rendszer, valamint a rendfenttartó erők 22 magas beosztású vezetője, Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vallási-politikai vezetőjének közvetlen munkatársai, illetve az iráni állami média rendszerének néhány vezetője.

Hírdetés

Iránban a minap a hatóságok kivégezték az első rezsimellenes tüntetőt.

Az Oroszország elleni kanadai büntetőintézkedések 6 vállalatot, illetve 33 jelenlegi és korábbi orosz vezetőt sújtanak, amiért felléptek azokkal az orosz állampolgárokkal szemben, akik felemelték hangjukat "Ukrajna illegális orosz katonai megszállása és az orosz rezsim antidemokratikus politikája ellen".

Az orosz külügyminisztérium pénteken bekérette a moszkvai kanadai nagykövetet. A külügyi közlemény szerint Alison LeClaire kanadai nagykövettel közölték: Ottawa "oroszellenes légkört teremt" ellenséges politikájával és az orosz lépéseket bírálóa közleményeivel.

A pénteki bejelentés szerint Mianmarban 12 személyt és 3 vállalatot helyeztek kanadai szankciók alá, mert lehetővé tették a katonai junta számára, hogy megtámadja saját állampolgárait, illetve megkönnyítették a mianmari rezsim fegyverbeszerzéseit.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »