„Kamu együttműködés” – Választási adok-kapok Kolozs megyében

„Kamu együttműködés” – Választási adok-kapok Kolozs megyében

Alaptalanul beszél az RMDSZ Kolozs megyei szervezete bármilyen fajta magyar–magyar együttműködésről, a szövetség és a Magyar Polgári Párt (MPP) szerdán bejelentett összefogása pedig kamu – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei elnöke.

sossss65_bSoós Sándor (archív felvétel)

Rámutatott: nem állja meg a helyét az RMDSZ állítása, miszerint egyfajta összefogás jött volna létre Kolozsváron azáltal, hogy a néppártos Gergely Balázs befutóhelyet kapott a szövetség városi tanácsosi listáján.

„Szeretnénk hangsúlyozni, hogy semmilyen együttműködésről nincs szó, hiszen az RMDSZ kolozsvári választmányi ülése egyöntetűen elutasította, hogy az EMNP-vel közös listát állítsanak” – szögezte le Soós. Hozzátette, Gergely Balázs nem a néppártot jeleníti meg az RMDSZ listáján, hanem az egyházak jelöltje, ezért indokolatlan magyar–magyar összefogásról beszélni.

A politikus elmondta továbbá, az sem igaz, hogy az EMNP-n múlott, hogy Bánffyhunyadon nem sikerült megegyezniük a magyar pártoknak. Mint részletezte, az EMNP koalíciós listát javasolt, ahol az EMNP a második és ötödik helyet kapta volna meg, ezt azonban az RMDSZ elutasította, arra hivatkozva, hogy a törvény tiltja ezt a kisebbségeket képviselő szervezetek számára. „Időközben megérkezett az Állandó Választási Hatóság hivatalos válasza a néppárt kérdésére, amely nem erősítette meg az RMDSZ állítását” – hívta fel a figyelmet az EMNP megyei szervezetének elnöke.

Az RMDSZ és az MPP által szerdán bejelentett Kolozs megyei együttműködést – melynek alapján a polgári párti Keizer Róbert a hatodik helyet kapta meg az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosi jelöltlistáján – Soós Sándor ferdítésnek nevezte.

„Csép Sándor halála után Keizer Róbert olyan szinten szétverte az MPP-t, hogy sem megyei tisztújítást, sem megyei elnökségi gyűléseket nem tartottak az elmúlt négy évben, így gyakorlatilag senkinek nincs legitim tisztsége a megyei szervezetben. Ott tartanak, hogy ha jól szerepelnek, két településen tudnak elindulni az önkormányzati választásokon, a többi helyszínen az MPP-tagok vagy kiszálltak a politikából, vagy átigazoltak a néppártba vagy az RMDSZ-be” – fogalmazott Soós Sándor.

A politikus szóvá tette, hogy az RMDSZ helyi szervezetei több településen igyekeznek megfélemlíteni az EMNP lehetséges jelöltjeit, hogy ne induljanak a választásokon. Hangsúlyozta, a néppárt ettől függetlenül nem kíván mocskos kampányt folytatni, egyúttal felkérte az RMDSZ-t, hagyják abba az akciókat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »