Kamu aláírások is szerepelnek a támogatói listán

Akarata ellenére került fel a neve a Liget projekt támogatói listájára Gőz László zenei szakembernek – mondta el a BMC alapítója és tulajdonosa az Indexnek. A portál úgy tudja, az aláírók jó része pozíciója vagy fizetése okán közvetlenül függ a projektért felelős miniszteri biztos Baán Lászlótól.

Néhány olyan név is a támogatók közé került, akik a felkérésre jelezték: nem jelennének meg a listán – tudta meg az Index.

Egyikük, Gőz László, a BMC zenei központ vezetője a portálnak hangsúlyozta, hogy nem tud állást foglalni a Ligetet érintő, összetett ügyekben, ezért akart kimaradni. Ennek ellenére később azzal szembesült, hogy neve ott szerepel a Liget-projekt támogatói közt.

Hasonló esetről számolt be a 444.hu is: szerkesztőségükhöz levélben fordult Palugyai István, a Tudományos Újságírók Klubjának örökös tiszteletbeli elnöke, azzal, hogy a nevét tudtán kívül – a szervezők közlése szerint „adminsztrációs hiba” folytán – sorolták fel a Liget-projektet támogató értelmiségiek nyilatkozata alatt. Palugyai nem támogatja a projektet, ezért nem is írta alá a nyilatkozatot – teszik hozzá.

Kérdéseket vet fel azok névsora is, akik önszántukból írták alá Baán László listáját, legtöbbjük ugyanis a Baán vezette intézményektől kapják a fizetésüket, vagy pozíciójuk függ a Liget-projekttől – teszi hozzá cikkében az Index. Sokan a Baánnal szorosan együttműködő kulturális kormányzat alkalmazottai. Ez a listát gyanútlanul böngészőknek csak azért nem volt nyilvánvaló, mert a neveknél trükkösen azt a titulust tüntették fel, amely nem utal az összefonódásra – írják, hozzáfűzve: a támogatónyilatkozatokat egyébként jellemzően civil szereplők szoktak indítani, hiszen az államnak megvannak a maga hivatalos csatornái saját álláspontja kifejtésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »