Kamionosok ezrei tüntettek Szöulban

Az egyhetes munkabeszüntetés után kamionsofőrök és támogatóik ezrei vonultak Szöul utcáin a Nemzetgyűlés épülete elé szombaton, elégedetlenségüknek hangot adva a kormány munkáját és a fuvarozási díjakat illetően – jelentette a helyi média szombaton.

A kamionosok szakszervezetének több ezer tagja sztrájkol múlt hét óta, követelve a kormánytól, hogy állandósítsák a minimális fuvardíj-rendszert, mely jelenleg csak az év végéig hatályos.

A tiltakozók szerint a jelenleg fennálló fuvardíj-rendszer megélhetési és személyes biztonsági szempontból elengedhetetlen számukra: ha ugyanis nincs biztosítva a fuvarokra kiszabható díjak alsó határa, kénytelenek lennének növelni a fuvarok számát, hogy biztosítsák megélhetésüket, ez pedig kapkodáshoz és veszélyes járművezetési stílushoz vezetne. Emellett olyan kiegészítő támogatásokat követelnek, melyek kompenzálják a rohamosan emelkedő gázolajárakat, avagy enyhítik a "zord" munkakörülményeket.

Hírdetés

A koreai kormány kedden rendeletet adott ki, melyben felszólították a sztrájkban részt vevő 2500, cementszállító kamiont vezető sofőrt az azonnali munkába állásra, mondván: munkabeszüntetésük fennakadásokat okoz a nemzeti gazdaságban. Amennyiben "alapos indok" nélkül nem tesznek eleget a rendeletben foglaltaknak, három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy akár 30 millió von (9 millió forint) pénzbüntetéssel számolhatnak.

Ez volt az első alkalom, hogy a mindenkori koreai kormány élt azon törvénnyel, amellyel – 2004-es átdolgozása után – jogszerűen kötelezheti a kamionsofőröket a munkába állásra.

A kikötők konténerforgalmát szombaton sikeresen visszaállították a normál működés 80 százalékára – közölte a szárazföldi szállítás, infrastrukturális és közlekedési minisztérium. A hét folyamán a megszokott forgalom csupán 20 százalékát tudták ellátni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »