Kamenický: A szliácsi repülőtér felújítását a védelmi tárcának kell finanszírozni

Kamenický: A szliácsi repülőtér felújítását a védelmi tárcának kell finanszírozni

A Védelmi Minisztériumnak a saját költségvetéséből kell finanszíroznia a szliácsi (Sliač) repülőtér 55 millió euróba kerülő felújítását. A Pénzügyminisztérium erre a célra nem biztosít anyagi eszközöket. Ezt Ladislav Kamenický pénzügyminiszter jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatóján a Védelmi Minisztérium javaslatára reagálva.

Kamenický szerint bár állami költségvetési kiadásról van szó, ez csak a védelmi tárca költségvetési fejezetét érinti.

„Vagyis ezt a miniszter úrnak a saját költségvetési fejezetéből kell megoldania” – mondta Kamenický.

Hírdetés

A védelmi tárca szerint azért van szükség a repülőtér felújítására, mert az nincs jó állapotbon, és nem felel meg azoknak a technikai feltételeknek, amelyek az új F-16-os vadászgépek üzemeltetéséhez szükségesek. Figyelmeztettek: ha nem végzik el a javításokat, akkor az új vadászgépeket csak korlátozottan tudják használni, és így nem tartják be az ezekre vonatkozó jótállási feltételeket sem – magyarázta a tárca abban a javaslatban, amelyet tárcaközi észrevételezésre bocsátott.

A pénzügyi tárca vezetője már augusztus közepén felszólította a minisztereket, hogy a szlovák gazdaság ütemének a csökkenése miatt álljanak elő olyan javaslatokkal, amelyeknek köszönhetően pénzt lehet megtakarítani.

A miniszter nem zárta ki, hogy a kiegyensúlyozott állami költségvetés veszélybe kerül. A Költségvetési Felelősség Tanácsa arra figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az államháztartási deficit akár az 1,14 milliárd eurót is elérheti, ami a GDP 1,19 százaléka.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »