Kamala Harris továbbra sem utazik el a migránsválsággal küzdő déli határra

Mexikóba és Guatemalába utazik a közeljövőben, de továbbra sem tervezi, hogy ellátogat az Egyesült Államok  migránsválság által sújtott déli tagállamaiba – jelentette ki Kamala Harris amerikai alelnök újságíróknak a Fehér Házban.

„Az elnök Alejandro Mayorkas belbiztonsági minisztert kérte fel, hogy foglalkozzon a határon zajló eseményekkel. Nagyon keményen dolgozik az ügyön, és némi előrelépést is mutat” – fogalmazott Harris mielőtt egy virtuális kerekasztal-beszélgetésen vett részt az úgynevezett Északi-háromszög régió országainak (Salvador, Guatemala és Honduras) szakértőivel.

Az alelnököt számos kritika érte az elmúlt napokban azért, mert nem látogatott el a déli határhoz és nem tartott sajtótájékoztatót a migránsválsággal kapcsolatban, miközben Joe Biden amerikai elnök március 24-én őt bízta meg azzal, hogy legyen „a kormány erőfeszítéseinek vezetője” a déli határon bekövetkezett bevándorlási helyzet kezelésében. „Arra kértek fel, hogy a migrációt kiváltó problémákat kezeljem az Északi-háromszögben, hasonlóan, mint azt Joe Biden egykor alelnökként tette” – mondta Harris. Az alelnök arról is beszélt, hogy tárgyalt a mexikói és a guatemalai elnökkel és a tervek szerint hamarosan mindkét országba ellátogat.

Hírdetés

Az elmúlt időszakban több republikánus politikus is – köztük például Ted Cruz texasi szenátor, vagy Steve Scalise louisianai képviselő -, elutazott a déli határhoz.

Valamennyien egyértelműen a Biden-adminisztrációt okolták a kialakult problémákért és a Donald Trump volt republikánus elnök által bevezetett bevándorlási intézkedések visszaállítását követelték. Valamennyien sürgették az elnököt és az alelnököt, hogy személyesen győződjék meg a határon kialakult válságos helyzetről. „Biden elnök ezt ma le tudja állítani. Harris alelnöknek pedig le kell mennie a határra, és ezt saját magának kell megnéznie” – fogalmazott Steve Scalise.  

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) adatai szerint soha nem érkezett annyi, kísérő nélküli gyerek a határhoz, mint az elmúlt hónapban, szám szerint 18 890-an, vagyis kétszer többen, mint februárban. Az amerikai határőrök a múlt hónapban 172 331 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határon, s ez 70,6 százalékkal több a februári 101 028-hoz képest.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »