Kamala Harris az ideiglenes amerikai elnök

Kamala Harris az ideiglenes amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök átmenetileg Kamala Harris alelnökre ruházta át az elnöki jogköröket, mivel az elnökön rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtanak végre – jelentette be pénteken a Fehér Ház.

Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris alelnök társaságában beszédet mond, miután aláírta az ázsiai-amerikaiakkal szembeni gyűlöletbűncselekmények elleni fellépésről szóló törvényt a Fehér Házban, 2021. május 20-án – Kép: magyarnemzet/MTI/EPA/Abaca/Pool/Yuri Gripas)

Joe Biden elnök pénteken átadta a hatalmat Kamala Harris alelnöknek arra a rövid időre, amíg ő altatásban van egy rutin béltükrözés miatt. „Az alelnök ez idő alatt a nyugati szárnyban lévő irodájában fog dolgozni” – jelentette ki Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Hírdetés

Psaki újságíróknak adott nyilatkozatában megjegyezte, hogy ugyanezt az eljárást követték 2002-ben és 2007-ben, amikor George W. Bush akkori elnök ugyanezen az orvosi beavatkozáson esett át – írta a Cnbc.com.

A Fehér Ház közölte, hogy a péntek délutáni órákban nyilvánosan közzéteszi Biden vizsgálatának írásos összefoglalóját. 

Az elnökön, aki szombaton ünnepli a 79. születésnapját, a vizsgálatot a Washington melletti Bethesdában, a Walter Reed katonai kórházban hajtják végre.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azt is közölte: mivel Joe Bidenen a beavatkozást altatásban hajtják végre, ezért az alkotmány értelmében erre az időtartamra az elnök az alelnökre ruházza át a jogköröket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »