Kalotaszeg, a világ, meg a zene – augusztus 2–5. között rendezik a Méra Világzenei Csűrfesztivált (x)

Kalotaszeg, a világ, meg a zene – augusztus 2–5. között rendezik a Méra Világzenei Csűrfesztivált (x)

A kalotaszegi Mérán egy falusi portán, az úgynevezett Szarka-telekben számos kulturális tevékenység és rendezvény talált otthonra.
Varga Zoltán és Bethlendi András, a Kalotaszegi Néptáncegyüttes alapítói friss életet leheltek a Szarka-telekbe a rendszerességgel megrendezett táncházakkal és a Kalotaszegi Vándor Néptánctáborral. 2016-ban nagy lélegzetet vettek, és elhatározták, hogy megmutatják a világnak Kalotaszeget. Sőt: elhozzák Kalotaszegre zenélni az egész világot! Így született az immár 3. kiadásánál tartó Méra Világzenei Csűrfesztivál.

A fesztivál területének egyedi hangulata már az első kiadás óta a KOOHO építészeinek találékonyságát dícséri. Raklapok, gyümölcsös dobozok, újrahasznosított bannerek és számtalan világítótest segítségével ötvözik a modern fesztiválhangulatot a mérai porták falusi patinájával. Az elmúlt években a fesztiválon olyan világzenei klasszikusok léptek fel, mint a Muzsikás, a Nadara, a Parno Graszt, a Besh o Drom, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartett, a Fanfara Transilvania, a Guajiro Calentano és a The Resonant Rogues.

Méra mindössze 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a Kisállomástól és a magyar operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérára és vissza. Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg lehet a faluban is pihenni. Sátorhelyek, illetve helyi lakosok házában puha ágyak várják a megfáradt fesztiválozókat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »