Kálomista mindent cáfol és perelne a Kút miatt

Kálomista mindent cáfol és perelne a Kút miatt

Kálomista Gábor azt állítja, hogy nem rúgott ki senkit, mostanra mégis 571 filmes tiltakozik ellene és az eljárás ellen. A producer perelné a Hír TV-t is.

Tovább dagad a Kút-botrány: mostanra már 571 filmes írta alá azt a nyílt levelet, amelyben Kálomista Gábor cégének eljárása ellen tiltakoznak. A levél állítása szerint a cég több munkatárstól a Gigor Attila Kút című filmjének bemutatója körüli személyes ügy miatt vált meg. Vagyis:

Kálomista Gábornak nem tetszett, hogy a filmben néhány másodperc erejéig megjelent a Hír TV Páholy című műsorának egy korábbi részlete, amelyben ő szerepel.

A jelenet egy tévéképernyőn jelenik meg a filmben. Az alkotók a film moziba kerülése után vágták ki, miután Kálomista jelezte nekik, hogy nem szeretne benne lenni a filmben. Ez teljesen egyedülálló eset a rendszerváltás utáni magyar filmtörténetben.

A filmesek nyílt levelére Kálomista Gábor is reagált, az MTI-hez juttatott el közleményt. Azt írta: nem rúgtak ki senkit a Megafilmtől.

„Az elmúlt időszakban a Megafilm Service Kft. mindösszesen kettő emberrel módosított szerződést kettő futó produkcióban, így érthetetlen és megdöbbentő azon hazug állításuk, mely számos filmes szakember szerződésének személyes okból való megszüntetéséről szól. (…) Önök hazugságokat terjesztenek, becsapják a szakmai közvéleményt, a nézőket, az olvasókat. De becsapják azokat is, akikkel aláíratják levelüket, mert Ők azt hiszik, hogy Önök igazat mondanak. Pedig nem. Önök valótlanságot állítanak, terjesztenek” – írta.

Lapunk úgy tudja: összesen hat-hét érintettje mégis lehet az ügynek. Kettejük esetében valóban szerződésmódosítás történt: a megbízási idejük rövidebb lett, mint eredetileg volt. A többieknek lapunk tudomása szerint nem volt még szerződésük, csak elkezdtek volna dolgozni projektekben, amit a leendő munkaadó visszamondott. Közös bennük, hogy mindannyian szerepelnek a Kút stáblistáján, és egyelőre nem kívánnak a nyilvánosság elé állni. Ahogy azok a fiatal filmesek sem, akik a nyílt levelet megfogalmazták.

Kálomista Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége volt csütörtökön. Itt azt mondta: bírósághoz fordul, a csatornát perelné, amiért engedélyezte a felvétel felhasználását.

A producer nehezményezte, hogy a filmben a tévét, amelyen éppen az ő arca jelenik meg, prostituáltak nézik.

Valamint sérelmezte, hogy nem állnak a nyilvánosság elé azok a filmesek, akik úgy vélik: a Kút-ügy miatt hátrány érte őket. A producer szerint nekik kellene bizonyítaniuk az állításaikat.

Kálomista Gábor közleményében azt írta: szerinte a Kút készítői hibáztak, és azzal, hogy kivágták a filmrészletet, elismerték a hibát. Ez viszont nincs így, mert jogi szempontból megállta a helyét a műsorrészlet szerepeltetése.

Kálomista Gábor tévés szereplése nyilvános szereplésnek minősül; a színházvezető-filmproducer azzal a szándékkal ült be a stúdióba, hogy a nyilvánossággal megossza a véleményét.

Sem a felvétel felhasználásához, sem újbóli felhasználásához nem szükséges az abban szereplők engedélye, a felvétel a jogtulajdonos (jelen esetben a Hír TV) hozzájárulásával akár egy filmben is megjelenhet.

Az ügyben legfeljebb azt lehetne vizsgálni, hogy a felvétel újbóli közzétételével Kálomista Gábor személyes adatok védelméhez fűződő jogát nem korlátozták-e aránytalanul. De a néhány másodperces részletnél, amely a filmben is csak a tévéképernyőn jelenik meg, és tulajdonképpen azt illusztrálja, hogy mit közvetített a média a film történetének idején, ennek megállapítására kicsi az esély.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »