Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Az elmúlt három évtized tevékenységének elismeréseként a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült. A kitüntetést kedden délelőtt  Budapesten a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárától, Potápi Árpád Jánostól vette át Fekete Irén, a szövetség elnöke. 

Ez a rangos elismerés a külhoni magyarságért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenység elismeréseként adományozható. Mint a méltatásban megfogalmazták:

A díjat 2020-ban az SZMPSZ megalakulásának 30. évfordulójára szánta az adományozó, de a járvány miatt megkésve, idén július 20-án került sor az átadására. Potápi Árpád János e díjjal köszönte meg a szövetség áldozatos munkáját, s további sok sikert  kívánt a szövetség számára.

„A megtisztelő elismerés nagyban illeti a szövetség alapítóit, egykori vezetőit, tagságát, a felvidéki magyar pedagógusközösséget, iskolabarátokat és mindazokat, akik bármilyen módon segítették eddigi munkánkat” – nyilatkozta a Felvidék.má-nak Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke.

Mint hangsúlyozta:

Hírdetés

A budapesti átadón Fekete Irén mellett Vörös Mária, a szövetség alelnöke is jelent volt.

A jogszabály alapján évente legfeljebb tíz díj átadására minden év augusztus 20-án, a nemzeti és állami ünnep alkalmával kerül sor.

A díjat a miniszterelnök a nemzetpolitikáért felelős miniszter útján tett előterjesztésre adományozza, mellyel oklevél és emlékplakett, továbbá – személyenként vagy szervezetenként – egymillió forint jutalom jár.

Nem a pedagógusszövetség az egyetlen felvidéki személy, illetve intézmény, amely idén kiérdemelte a rangos magyar állami elismerést. Alig egy hónappal korábban, június 25-én érsekújvári otthonában adta át Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat Vadkerty Katalin történésznek.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »