Kaliňák kész ismét számlázni Kiskának

Kaliňák kész ismét számlázni Kiskának

POZSONY. Robert Kaliňák belügyminiszter újra készen áll számlákat kiállítani Andrej Kiska köztársasági elnök számára a poprádi repülőutakért. A miniszter ezt szerdán, a kormány ülése után mondta arra reagálva, hogy a köztársasági elnök hivatala cáfolta azt az információt, hogy a múltban kapott számlákat a repülőutakért, de nem térítette meg azokat.

Kaliňák azt állította, hogy most nem tudja megmutatni a kifizetetlen számlákat, mert azokat sztornózták. Figyelmeztetett arra, hogy félrevezető az elnöki hivatal kijelentése, miszerint soha semmilyen számlát nem kapott, mivel az államfő magánjellegű repülőútjairól volt szó. „Hiszen ez magánügy, ennek semmi köz nincs az állami tisztséghez” – fogalmazott a miniszter hozzátéve, a számlák közvetlenül Kiska nevére voltak kiállítva.

„Ha van kedve kifizetni azokat, én újra kiállítom neki a számlákat, az a legkevesebb” – jelentette ki Kaliňák. Hozzátette, hogy a köztársasági elnök jelezhetné, ha nem találja a számláit.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselői és a köztársasági elnök között feszültség uralkodik a poprádi repülőutak miatt, amelyekre a múltban az államfő az állami repülőgépeket használta. Kiska azt állítja, maga Kaliňák ajánlotta fel neki ezt a lehetőséget. A miniszter ezt tagadja, azt állítja, az ajánlat csak a munkaügyi jellegű repülőutakra vonatkozott. Erre az elnöki hivatal úgy reagált, hogy az államfő esetében nincs különbség a szolgálati út és a magánút között. Robert Fico kormányfő levélben szólította fel Kiskát, hogy ezeket az utakat térítse meg csaknem egymillió euró értékben.

Hírdetés

A belügyi tárca vezetője szerdán is bírálta Kiskát a repülőutak miatt. Azt állítja, az államfőt figyelmeztette arra, hogy különgépet magánjellegű útra is használhatja, csak meg kell fizetnie azt. „Kitalálunk egy speciális árat, amely nagyon jó ár lesz. Jó ár is volt, mivel 800 euró a Poprád-Pozsony útért és vissza valóban fantasztikus ár” – magyarázta a belügyminiszter.

„Tudják, egyszerű dolog évente 50 000 eurót szétosztani a fizetésből az embereknek, aztán a repülésre elhasználni az emberek pénzéből egymillió eurót. Ez olyan vicces” – bírálta a miniszter a köztársasági elnököt és  a médiát, amely szerinte nem akarja látni az államfő ezen baklövését, de a múltban rengeteget foglalkoztak Viera Tomanová (Smer-SD) munkaügyi miniszterrel, amikor a brüsszeli repülőútjára elvitette szolgálati gépkocsiját.

Kaliňák megerősítette múlt heti kijelentését, hogy a köztársasági elnöknek elküldi a repülőgép tisztításának számláját, amely az elnök mexikói útjáról teljesen összehányva tért vissza. Elutasította az elnöki iroda reakcióját, miszerint szerencsétlen dolog kinevetni az embereket azért, mert rosszul vannak a repülőgépben. „Én ehhez nem akarok visszatérni. Úgy vélem, ők nagyon jól tudják, milyen zsúr volt a fedélzeten, hogy az nem azzal függött össze, milyen volt a turbulencia, vagy hogy valaki félt a repüléstől. Ez a kínos védekezés” – fogalmazott a belügyminiszter.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »