Kaliňák beismerte: bevonhatták Szlovákiát az emberrablásba

Kaliňák beismerte: bevonhatták Szlovákiát az emberrablásba

Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter szerint a vietnámi állampolgár elrablásának ügyében indított nyomozás részeredményei arról tanúskodnak, hogy Szlovákiát akaratán kívül bevonhatták az akcióba.

Ezt csütörtökön jelentette ki Kaliňák, a védelmi bizottság rendkívüli ülése után.
A vádakat, hogy a szlovák kormánygép állítólagos felhasználásával történt emberrablással összefüggésben közvetlen utasításokat adott, „hamisnak és abszurdnak” nevezte. A rendkívüli bizottsági ülés egy része eredetileg nyilvánosan zajlott volna, Kaliňák javaslatára azonban végül az egész zárt ajtók mögött folyt. Állítása szerint ezt azért indítványozta, hogy a képviselők komplex információkat kaphassanak a belügyminisztertől. Ellenkező esetben a tárcavezető nem adhatott volna részletes tájékoztatást.
 
Kaliňák azt állítja, hogy a Denník N napilap, amely korábban arról közölt cikket, hogy a szlovák fél közvetlenül bekapcsolódott az emberrablásba, „csak hazudik és minden bizonyíték nélkül közöl ellenőrizetlen információkat.” „A Denník N mindenféle bizonyítékot nélkülözve tett közzé egy cikket, melyet valamilyen névtelen tanúvallomásokra alapoztak, és melyeket már megcáfoltunk. Ez egy egyértelmű kísérlet az ügy átpolitizálására” – mondta.
 

Hírdetés

A vietnámi Trinh Xuan Thanh állítólagos elrablása ügyében már a szlovák bűnüldöző szervek is nyomoznak. Kaliňák szerint eddig egyáltalán semmilyen indok nem volt arra, hogy a rendőrség fellépjen a törvény adta lehetőségein túl. „A rendőrség és a bűnüldöző szervek csak a törvénnyel összhangban járhatnak el. Nem volt információnk arról, hogy az emberrablás során felhasználták volna a szlovák kormánygépet, vagy hogy a vietnámi fél átvert volna bennünket” – mondta Kaliňák. Hozzátette: a német nyomozók kihallgatták a Bôrik hotel és a repülőtér alkalmazottait, valamint a fedélzeti személyzet tagjait is. „Ezekből a vallomásokból nem következtek olyan bizonyítékok, melyek szellemében a hatóságainknak azonnal lépniük kellett volna” – tette hozzá a volt miniszter.    

Miroslav Beblavý független képviselő, aki jelen volt a bizottság ülésén, azt állította, hogy Kaliňák „rendkívül idegesnek tűnt”, ami szerinte utalhat valamire. Hozzátette: továbbra is érvényes, hogy a mai napig nem tudjuk, hogyan történt ez az egész.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »