Kaliňák: Abszurdak a vietnami emberrablással kapcsolatos vádak

Kaliňák: Abszurdak a vietnami emberrablással kapcsolatos vádak

Robert Kaliňák volt belügyminiszter szerint a vietnami állampolgár elrablásának ügyében indított nyomozás jelenlegi eredményei arról tanúskodnak, hogy Szlovákiát akaratán kívül vonták bele az egész akcióba – mondta csütörtökön a védelmi bizottság rendkívüli ülése után.

Kaliňák azokat a vádakat, melyek szerint közvetlen utasításokat adott a vietnami vállalkozó szlovák kormánygéppel való állítólagos elhurcolásához, „hamisnak és abszurdnak” nevezte. A rendkívüli bizottsági ülés egy része eredetileg nyilvánosan zajlott volna, ám Kaliňák kérésére végül az egész ülés zárt ajtók mögött zajlott. Kaliňák állítólag azért kérte a zárt ajtók mögött zajló ülést, hogy a képviselők komplex információkat kaphassanak a belügyminisztertől, aki ellenkező esetben nem szolgálhatott volna részletes információkkal.

Kaliňák azt állítja, hogy a Denník N napilap – amely a szlovák félnek az emberrablásba való közvetlen bekapcsolódásáról jelentetett meg cikket –„csak hazudik és minden bizonyíték nélkül közöl hiteltelen információkat.” „A Denník N mindenféle bizonyítékot nélkülözve közölt egy olyan cikket, melyet mindenféle névtelen tanúvallomásokra alapozott, és melyeket már megcáfoltunk. Ez egy egyértelmű kísérlet az ügy átpolitizálására” – mondta.

A vietnámi Trinh Xuan Thanh állítólagos elrablása ügyében már a szlovák bűnüldöző szervek is nyomoznak. „A rendőrség és a bűnüldöző szervek csak a törvénnyel összhangban járhatnak el. Nem volt információnk arról, hogy ehhez az emberrabláshoz felhasználták volna a szlovák kormánygépet, vagy hogy a vietnámi fél átvert volna bennünket” – mondta Kaliňák.

A végén azt is hozzátette, hogy a német nyomozók kihallgatták a Bôrik hotel és a repülőtér alkalmazottait is. „Ezekből a vallomásokból nem következtek olyan bizonyítékok, melyek szerint a hatóságainknak azonnal cselekedniük kellett volna”.

Teraz.sk

Nyitókép: TASR/Marko Erd


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »