Kalavská fellázadt Fico ellen

Kalavská fellázadt Fico ellen

Újabb szintet lépett a legnagyobb kormánypárton belüli vita a kórházreformmal kapcsolatos jogszabályról: a Smer által jelölt egészségügyi miniszter fellázadt a párt elnöke ellen.

Az egészségügyi minisztérium nem alkotmánytörvényként terjeszti elő a kórházreformmal kapcsolatos törvényjavaslatát – jelentette be vasárnap Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője. A legnagyobb kormánypárt már vasárnap délután reagált a szaktárca nyilatkozatára.

„A Smer parlamenti klubja nem fogja támogatni a kórházreformot, ha azt az egészségügyi tárca egyszerű törvény formájában terjeszti elő”

– nyilatkozta Ján Mažgút, a Smer sajtóosztályának a vezetője. Szerinte Robert Fico, a Smer elnöke már júniusban figyelmeztette a pártja által jelölt egészségügyi minisztert, Andrea Kalavskát, hogy ha az egészségügyi reformot nem alkotmánytörvény formájában terjeszti elő, nem számíthat a Smer képviselőinek a támogatására. Kalavská még nyár előtt a kormány elé akarta küldeni a kórházreform tervét, Robert Fico azonban nem támogatta a miniszter javaslatát.

Hírdetés

Peter Pellegrini kormányfőmúlt kedden, augusztus 13-án jelezte,hogy a reformról még tárgyalnak, és Kalavská több változatot is kidolgoz. Az eredeti elképzelések szerint a reformmal kapcsolatos javaslatot Kalavská már a kormány e heti, augusztus 21-ei ülésén beterjesztette volna a kormány elé.

Míg az egyszerű törvény elfogadásához a parlamentben 76 szavazatra van szükség, az alkotmánytörvény elfogadásához 90-re, vagyis ellenzéki szavazatokra is. Az ellenzéki SaS vasárnap jelezte, hogy megszavazná a jogszabályt, az SNS szerint ugyanakkor még egyeztet a Smerrel az ügyben.

„Még soha nem történt meg, hogy a kormánypárt minisztere szembement volna saját pártja akaratával”

– tette hozzá Zuzana Škopcová, az SNS szóvivője. Debnár Klára, a Híd szóvivője szerint pártjuk már korábban jelezte, hogy a kórházreformot nem alkotmánytörvény formájában kellene elfogadni, a további lépésekről még tárgyalnak a koalíciós partnereikkel.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »