Kalauz a népszavazáshoz

A referendumon 4 millió 136 ezer 313 választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen.

Népszavazást tartanak ma Magyarországon. A referendum kérdése: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? A szavazóhelyiségek hat órakor nyitnak, és este 7 óráig várják a voksolókat – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az előrejelzések szerint a hivatalos végeredményt csütörtökön jelentik be – közölte Pálffy Ilona.

Az országos referendum napja 2016. október 2., vasárnap, a népszavazás 6-tól 19 óráig tart, ezután már nem lehet beállni a voksolásra várók sorába.

A feltett kérdés: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A kérdést a kormány nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Ki szavazhat?

Az járulhat urnához, aki nagykorú (18. évét betöltött) magyar állampolgár, és a bíróság nem zárta ki a választójogból, valamint szerepel a központi névjegyzékben. Utóbbiba a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan bekerülnek.

Milyen iratok kellenek?

Szavazáskor a választópolgárok a szavazókörökben személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal is igazolhatják a személyazonosságukat, valamint magukkal kell vinniük a lakcímkártyájukat is. Ha valaki külképviseleten szavaz, akkor csak magyar személyazonosító okmányra van szüksége, lakcímkártyát nem kell bemutatnia.

Szavazás más településen

Ha szavazáskor a választópolgár Magyarországon van, de nem a lakóhelyén tartózkodik, akkor másik településen vagy szavazókörben átjelentkezéssel voksolhat. Ehhez kérelmet kellett beadnia a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodának szeptember 30-áig.

Magyarországi lakosok szavazása külföldről

Az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, aki külföldön szeretne szavazni, az adott magyar külképviseleten teheti ezt meg, levélben nem adhatja le a voksát. A nagykövetségeken, főkonzulátusokon való szavazáshoz kérelmezni kellett a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételt legkésőbb 2016. szeptember 24-éig.

Külhoni magyarok szavazása

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak, amihez a Nemzeti Választási Iroda szavazási csomagot küldött nekik.

A szavazólap kitöltése után a külhoni választópolgár a szavazási levélcsomagot október 1-ig postán vissza kellett, hogy küldje az NVI-nek, vagy leadhatta a magyar külképviseleteken is. Október 2-án még bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában is leadhatók a szavazási levélcsomagok.

Külhoni magyar állampolgár csak akkor szavazhatott, ha előtte regisztrált. Ehhez a kérelmének szeptember 17-éig meg kellett érkeznie a Nemzeti Választási Irodába.

Hajléktalanok szavazása

Amennyiben a hajléktalan települési szintű lakcímmel rendelkezik, az adott település erre kijelölt szavazókörében adhatja le a szavazatát. Ha ilyen lakcíme sincs, akkor bármely választási irodától kérhette regisztrációját a névjegyzékbe. Ebben az esetben levélben szavazhatott.

Ki igényelhet mozgóurnát?

Az a választópolgár, aki nem tud a szavazóhelyiségben megjelenni egészségi állapota vagy fogva tartása miatt (például mert előzetes letartóztatásban van vagy a szabadságvesztését tölti), mozgóurnát igényelhetett szeptember 30-ig. Más indokkal, így kényelmi szempontok miatt, nem lehetett kérni a szolgáltatást.

Mikor érvényes az országos népszavazás?

Az országos népszavazás érvényes, ha a névjegyzékben szereplő összes választópolgár, vagyis a magyarországiak és a regisztrált külhoniak több mint fele érvényesen szavazott. Az összes választópolgár száma folyamatosan változik elhalálozás, nagykorúvá válás, állampolgárság megszerzése és közügyektől való eltiltás miatt.  A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona a népszavazás előtti napon, október 1-én azt közölte, 4 millió 136 ezer 313  választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen.

Mikor eredményes a referendum?

Eredményes akkor lesz a voksolás, ha az érvényesen szavazók többsége azonos választ adott, azaz nincs szavazategyenlőség.

Mikor érvényes vagy érvénytelen a leadott szavazat?

Érvényesen szavazni a válaszlehetőségek feletti körbe tollal írt, két egymást metsző vonallal lehet – például x vagy +. Mindegy, mekkora a x vagy +, ha a körön belül a két vonal metszi egymást, akkor a voks érvényes. A szavazat érvényességéhez az is kell, hogy a szavazó az „Igen” vagy „Nem” válaszok közül csak az egyiket jelölje be. Ha mindkét körbe kerül – bármekkora – x vagy + jel, a szavazat érvénytelen.

Magyarországi szavazást követően a szavazólap a borítékba helyezhető. Ezt követően a szavazólapot a szavazóurnába kell helyezni. A külképviseleten történő szavazáskor a szavazólapokat kötelező borítékba helyezni és a borítékot lezárni – e nélkül a szavazat érvénytelen.

A levélben szavazó külhoni magyaroknak figyelniük kellett rá, hogy a válaszboríték és a belső boríték is zárva legyen, valamint tartalmazza a kitöltött, aláírt azonosító nyilatkozatot, különben nem számít a voksuk. A postán visszaküldött külhoni szavazási levélcsomagoknak legkésőbb október 1-jéig be kellett érkezniük a Nemzeti Választási Irodához, de a határidőig a külképviseleteken is le lehetett adni őket. Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában a szavazás napján, október 2-án is leadhatók a szavazási levélcsomagok.

Mennyibe kerül a népszavazás?

A referendum megszervezésére a parlament 4,9 milliárd forintot szavazott meg. A költségek nagy részét a választással kapcsolatos kellékek (például szavazólapok, urnák) legyártása, az informatikai és logisztikai költségek, a választási bizottság tagjainak tiszteletdíja teszi ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »