Kalapács alá került Hitler kedvenc szobrászának hatalmas férfiaktja

Kalapács alá került Hitler kedvenc szobrászának hatalmas férfiaktja

139 ezer eurós minimális leütési áron kínálták Hitler kedvenc szobrászának, Arno Brekernek egy bronz férfiaktját Németországban. A XX. század legvitatottabb német művészének majdnem 3 méteres szobrát egy magángyűjtő vette meg.

Adolf Hitler kedvenc szobrásza, Arno Breker egy bronz férfiaktját árverezték el 168 ezer euróért (52,3 millió forint) szombaton Németországban, az alsó-szászországi Ahldenben.A 20. század egyik legvitatottabb német művészének Der Wager (A bátor) című alkotása, egy pucér férfi életnagyságúnál nagyobb figurája egy észak-németországi magángyűjtő birtokába került.

Az 1960-as években készült, 236 centi magas szobrot 139 ezer eurós minimális leütési áron kínálták. A neoklasszicista aktszobrot öt másik példánnyal együtt a művész egy 1939-es modellje nyomán öntötték bronzba a hatvanas években. Az aukciósház szerint az eredeti modell valószínűleg Hitler és főépítésze, Albert Speer egy berlini épülettervéhez készült.

Arno Breker Hitler kedvenc szobrásza, és emiatt nem hivatalosan az első számú állami szobrász volt az akkori Németországban. A katonai szolgálat alól természetesen felmentést kapott, és a vezetésben a görög felesége sem okozott különösebb a megütközést. Hitler óriási műtermet biztosított neki, ahol Breker állítólag több mint 40 segéddel dolgozhatott.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »