Kaczynski új alkotmány kidolgozása mellett szállt síkra

Új alkotmány kidolgozása mellett szállt síkra hétfőn, egy nappal az egyik legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, az alkotmány napja előtt Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (Pis) pártjának elnöke.

Lengyelország kedden ünnepli az alkotmány napját, amelyen az első korszerű, demokratikus európai alaptörvény, a lengyel alkotmány 1791. május 3-án történt elfogadására emlékeznek. Világviszonylatban ez az alkotmány volt a második demokratikus, írott alaptörvény az 1787-ben elfogadott amerikai alkotmány után.

Kaczynski a lengyel parlamentben elmondott beszédében emlékeztetett: az első lengyel alaptörvénybe foglalták, hogy azt húszévenként felülvizsgálják. Erre nem kerülhetett sor, minthogy Lengyelországot a három európai nagyhatalom egymás között hamarosan felosztotta, s az ország csak 1918-ban nyerte vissza függetlenségét. Az első lengyel alkotmány mindössze 14 hónapig volt érvényben.

A jelenlegi alkotmány 1997-ből származik. "Nem lenne ez a megfelelő időpont arra, hogy megkezdjük egy új alaptörvény kidolgozását?" – kérdezte a kormánypárt elnöke.

Kaczynski elismerte, hogy az abszolút többségben lévő PiS jelenleg nem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel a törvényhozásban. "Mindenesetre ott van a következő törvényhozási időszak. Számos javaslatunk van a társadalom számára, egy igazán nagy győzelmet is elérhetünk. És úgy gondolom, szövetségeseket is találhatunk" – jegyezte meg Kaczynski.

Hozzátette, hogy először a párton belül kellene elkezdeni az új alkotmány kidolgozását, s ezt később a parlamentben kellene folytatni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »