Kaczynski pártja győzött a szivárványkoalíció felett

A Jog és Igazságosság (PiS) győzelme az európai parlamenti választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is változást akarnak – kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján történelminek minősítette a lengyel kormánypárt EP-választási eredményét. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt választási stábjában mondott beszédében fontosnak nevezte az elért eredményt, egyúttal „óriási kihívásnak” nevezte az ősszel esedékes lengyel parlamenti választást, amely során – mint mondta – eldől Lengyelország jövője.

„Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája” – jelentette ki Kaczynski.

Hírdetés

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) jelzett második helyezésére reagálva Grzegorz Schetyna, a PO elnöke nagy sikernek minősítette a KE összeállítását. Az ellenzék egyesítése „csak az út eleje” – jelentette ki.

Az EP által közzétett becslések szerint a PiS, amely eddig az Európai Konzervatívok és Remormerek (EKR) tagja volt az EP-ben, 23 mandátumot szerzett. A KE 18 mandátumot kap az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, további 2-2 mandátumot érvényesíthet az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban (ALDE) is.

A becsült részvételi arány a lengyel EP-választáson 43 százalékot tett ki, ami közel kétszer annyi, mint az előző, 2014-es EP-választáson (24 százalék).

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »