Kaczynski: Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia

Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia – jelentette ki kedd este újságíróknak nyilatkozva Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, utalva arra, hogy a volt amerikai elnök egy hét végi kampánybeszédében “putyinizálódással” vádolta meg Lengyelországot és Magyarországot.

Bill Clinton azt mondta: “Lengyelország és Magyarország, két ország, amelyek nem lennének szabadok az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül, most úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl macerás”. Hozzátette, hogy a két ország Putyin-féle vezetést akar, utalva az orosz elnök, Vlagyimir Putyin sokak által tekintélyelvűnek minősített kormányzására.

Ha ma valaki azt állítja, hogy nincs demokrácia Lengyelországban, akkor orvosilag kell megvizsgálni az illetőt” – jelentette ki Kaczynski.

A volt amerikai elnök szavai miatt – amelyeket idézett több helyi médium – Lengyelországban számos kormánypárti politikus tiltakozott, viszont megelégedéssel fogadta őket az ellenzék, amely azzal vádolja a hatalom gyakorlóit, hogy eltávolodnak a demokratikus elvektől.

A volt lengyel miniszterelnök szerint “a média és más tényezők hatalmas félreértést okoznak a világban”. “Nem tudom magamnak mással magyarázni, mint azzal, hogy ez hatással lehet a volt amerikai elnök lelki állapotára is” – jelentette ki.

Beata Szydlo kormányfő szerint Clintonnak bocsánatot kellene kérnie a lengyelektől a kijelentéseiért, amelyek “indokolatlanok” és “méltánytalanok”.

“Minden kellő tiszteletem mellett, és tartózkodva durva kifejezésektől, azt mondhatom, hogy Clinton egyszerűen túlzott, és bocsánatot kellene kérnie tőlünk. Mert az ilyen típusú kijelentések nemcsak jogosulatlanok, hanem kárt is okoznak” – mondta Szydlo szerdán az állami rádiónak.

Szydlo közölte, hogy kormánya olyan jogi megoldáson dolgozik, amelynek célja Lengyelország jó hírnevének megvédése.

Rafal Sobczak, a lengyel külügyminisztérium sajtótitkára alig valamivel korábban kijelentette: “Bill Clinton véleménye nem igazságos, viszont tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot”. Sobczak rámutatott, hogy ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter már kedden elutasította a volt amerikai elnök szavait, elfogadhatatlannak nevezve a magyar nép szabadságküzdelmének ilyen módon való lebecsülését. Hangsúlyozta, hogy senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »