Káčer: Szabad Ukrajna nélkül nem lesz béke és stabilitás Európában

Káčer: Szabad Ukrajna nélkül nem lesz béke és stabilitás Európában

Szabad Ukrajna nélkül nem lesz béke és stabilitás Európában – jelentette ki Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter miután Prágában találkozott cseh tárcabeli kollégájával, Jan Lipavskýval.

„Az ő győzelmük döntő fontosságú számunkra”

– hangsúlyozta Káčer. Szerinte ebben a konfliktusban egyértelmű, hogy ki az agresszor és ki az agresszor áldozata.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát. „Csehország és Szlovákia a legkiemelkedőbb támogatók közé tartozik, nemcsak politikailag, hanem gyakorlatilag is” – mondta a szlovák diplomácia vezetője.

„Nagyon nehéz időket élünk” – jelentette ki Káčer. Szerinte az ukrajnai háború kapcsán kialakult jelenlegi helyzet nemcsak Csehország és Szlovákia vagy az Európai Unió számára jelent kihívást, hanem globális szinten is.

Csehország legfontosabb biztonsági hozzájárulása az ukrajnai orosz agresszió miatti együttműködéshez, hogy támogatja a szlovákiai biztonsági missziót – mondta Lipavský. Káčer ezt megköszönte neki.

Hírdetés

„Nagyon szeretném megbecsülni a szövetségesek és különösen Csehország segítségét, mert a jelenleg Szlovákiában tartózkodó NATO-kontingens egy cseh tiszt vezetése alatt áll“

– mondta Káčer, hozzátéve, hogy ez a kontingens nagyobb biztonságot nyújt számunkra.

Lipavský gratulált Szlovákiának ahhoz, hogy fegyverkezési szerződést kötött a Zuzana önjáró lövegek gyártására Ukrajna számára, amelyeket nyugat-európai országok forrásaiból finanszíroznak.

„Csehország ezt a lehető legnagyobb mértékben támogatja“ – mondta a cseh miniszter, megjegyezve, hogy ő és Káčer egyetértettek abban, hogy folytatni kell az Oroszország elleni intézkedéseket.

 „Az Ukrajnával szomszédos Szlovákia számára ez még fontosabb” – jegyezte meg Lipavský.

A miniszterek Rastislav Káčer hivatalos csehországi látogatása keretében találkoztak. Miniszteri posztjának betöltése óta ez volt az első kétoldalú külföldi útja.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »