Jurečka: az EU már elismeri az élelmiszerek kettős minőségét

Jurečka: az EU már elismeri az élelmiszerek kettős minőségét

PRÁGA. Az Európai Unió országainak szakminiszterei már elismerik, hogy létezik az élelmiszerek kettõs minõségének problémája – jelentette ki Marian Jureèka cseh mezõgazdasági miniszter a cseh hírtelevíziónak (ÈT24) hétfõn este Brüsszelben.

Marian Jureèka hétfõn az uniós mezõgazdasági és halászati tanács ülésén ismertette kollégáival annak az összehasonlító vizsgálatnak az eredményeit, amelyet az általa vezetett tárca készíttetett öt – Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia – uniós országban. A vizsgálat megerõsítette, hogy más az azonos márkájú és csomagolású élelmiszerek minõsége Nyugaton és Keleten.   

A problémára a visegrádi csoport országai már korábban felhívták az Európai Bizottság figyelmét. A V4-ek ezt diszkriminációnak minõsítették. "Elfogadhatatlan, hogy a vásárló az egyik országban rosszabb minõségû árut kapjon, mint a másikban, miközben a termékek csomagolása egyforma" – jelentette ki Jureèka. Leszögezte: az uniós szakminiszterek most másképpen reagáltak, mint márciusban, amikor a téma szóba került.   

"Most egyetlen miniszter sem érvelt úgy, hogy ez nem probléma, és ezt a piacra kell hagyni, hogy megoldja. Érezhetõ volt a megoldást keresõ igyekezet, s ez nagy pozitív elõrelépés" – vélekedett a cseh agrárminiszter. Kifejtette: kollégáinak elmondta, hogy az ügyet nem az egyes országoknak, hanem az egész EU-nak közösen kell megoldania. "Felszólítottam az Európai Bizottságot, hogy hozzon megfelelõ intézkedéseket" – tette hozzá.   

Vìra Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelõs cseh biztosa azt mondta, hogy a hétfõi tanácskozáson az eltérõ élelmiszerminõség létezésének problémáját senki sem utasította el, senki sem tagadta. Jourová hangsúlyozta: közvetlenül az érintett gyártókkal és forgalmazókkal kíván tárgyalni a kérdés mielõbbi megoldásáról. Ugyanakkor az eddigieknél jobban kívánja tájékoztatni a tagállamok közvéleményét is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »