Jurečka: az EU már elismeri az élelmiszerek kettős minőségét

Jurečka: az EU már elismeri az élelmiszerek kettős minőségét

PRÁGA. Az Európai Unió országainak szakminiszterei már elismerik, hogy létezik az élelmiszerek kettõs minõségének problémája – jelentette ki Marian Jureèka cseh mezõgazdasági miniszter a cseh hírtelevíziónak (ÈT24) hétfõn este Brüsszelben.

Marian Jure è ka hétfõn az uniós mezõgazdasági és halászati tanács ülésén ismertette kollégáival annak az összehasonlító vizsgálatnak az eredményeit, amelyet az általa vezetett tárca készíttetett öt – Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia – uniós országban. A vizsgálat megerõsítette, hogy más az azonos márkájú és csomagolású élelmiszerek minõsége Nyugaton és Keleten.   

A problémára a visegrádi csoport országai már korábban felhívták az Európai Bizottság figyelmét. A V4-ek ezt diszkriminációnak minõsítették. "Elfogadhatatlan, hogy a vásárló az egyik országban rosszabb minõségû árut kapjon, mint a másikban, miközben a termékek csomagolása egyforma" – jelentette ki Jure è ka. Leszögezte: az uniós szakminiszterek most másképpen reagáltak, mint márciusban, amikor a téma szóba került.   

"Most egyetlen miniszter sem érvelt úgy, hogy ez nem probléma, és ezt a piacra kell hagyni, hogy megoldja. Érezhetõ volt a megoldást keresõ igyekezet, s ez nagy pozitív elõrelépés" – vélekedett a cseh agrárminiszter. Kifejtette: kollégáinak elmondta, hogy az ügyet nem az egyes országoknak, hanem az egész EU-nak közösen kell megoldania. "Felszólítottam az Európai Bizottságot, hogy hozzon megfelelõ intézkedéseket" – tette hozzá.   

Vìra Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelõs cseh biztosa azt mondta, hogy a hétfõi tanácskozáson az eltérõ élelmiszerminõség létezésének problémáját senki sem utasította el, senki sem tagadta. Jourová hangsúlyozta: közvetlenül az érintett gyártókkal és forgalmazókkal kíván tárgyalni a kérdés mielõbbi megoldásáról. Ugyanakkor az eddigieknél jobban kívánja tájékoztatni a tagállamok közvéleményét is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »