Június a tolerancia és a gyerekek jegyében

Június a tolerancia és a gyerekek jegyében

A tolerancia, megértés, asszertív kommunikáció kérdéseire és gyermekbántalmazásra reagált a FutuReg idei projektje is, melyet középiskolákban a Többet joggal, mint erőszakkal, alapiskolákban pedig a Tolerancia és a gyerekek keretében mutatkozik be.

Elsőként, 2020. június 24.-én, a tallósi alapiskolában és óvodában dolgoztak és beszélgettek diákokkal és tanárokkal a program keretén belül, s folytatják a sort szeptemberben a pozsonypüspöki, valamint a nagymagyari iskolában. 

A „Tolerancia és a gyerekek” témában  Agnes Horváthová, a Romano kher Polgári Társulás elnöke „Ahol a (multi)kultúra és tehetség találkozik” címmel tartott előadást a Színes világ irodalmi- művészeti verseny eddigi tapasztalatairól. Képbemutató után a gyerekek alkothattak a „Te miben vagy más?” témára a Minority Kids projekt tagjai segítségével, akik játékos feladatokkal közelítik meg a multikulturalitás témáját.

A tallósi iskola felső tagozatos növendékei  a Tehetséges multikulturális gyerekek élettörténeteit hallhatták, Vladimír Horváth jogász, a Romano kher PT tagja és Viliam Tanko ökölvívóval Mészáros Krisztina beszélgetett.

Hírdetés

Eközben az alsó tagozat diákjai kreatív alkotáson vettek részt Multikulturális mesék témájára, amelyet Tóth Erika, a tallósi alapiskola pedagógusa, a Minority Kids munkatársa vezet. A Toleráns kommunikáció konfliktusoknál elnevezéssel gyakorlatokkal tarkított előadás zajlott az iskolai verbális bántalmazás kiiktatásáról, a meglévő, vagy kialakuló vitás helyzetek asszertív megoldásáról, amelyet Mészáros Krisztina mediátor vezetett.

A nap során alkotások készültek a Színes világ versenyére. A gyerekek és az iskola igénybe vehették a mediátor segítségét, valamint felmérés készült a multikulturalitás, bántalmazás és gyermekjogok témakörében.

A projekt célja kisebbségi és többségi gyermekek közelítése a közösségépítés és erőszakmentes kommunikáció művészetterápia és jó példák bemutatása során.

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »