Juncker: Szükségünk van az „utaslistára”

Hatékonyabb biztonsági együttműködést sürget a tagállamok között az európai bizottság elnöke és a francia miniszterelnök. Újra napirendre került az utaslista, amelynek elfogadását javasolják a politikusok az európai parlamentnek. A francia kormányfő azt is bejelentette brüsszeli tárgyalása után, hogy a terveknek megfelelően megtartják a júniusban kezdődő foci EB-t, annak lefújása ugyanis a terroristák győzelmét jelentené. Szavai szerint ebben a kérdésben Franciaország nem hátrál meg.

Európai határőrök, rendszeres ellenőrzések a schengeni határokon és a tagállamok titkosszolgálatainak hatékonyabb együttműködése – a többi közt ezeket sürgette az Európai bizottság elnöke , aki biztonsági uniót is sürgetett a pénzügyi és energiaunió mintájára.

„Továbbra is azt hiszem, hogy ha az összes bölcs kormány követte volna az Európai Bizottság ajánlásait, akkor a helyzet nem lett volna az, mint amilyennek most megéljük. Igen, szükségünk van az “utaslistára”, ahogy azt a bizottság javasolta, Franciaország akarta is, és bizonyos értelemben nyomást is gyakorolt a bizottságra, hogy meglegyen. Most a probléma megoldása az Európai Parlament kezében van” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

Az úgynevezett utaslistáról évek óta tart a vita. A szakértők támogatnák a bevezetését, mert szerintük az egy eszköz lenne a terror elleni harcban, de egyes képviselők szerint a nemzetközi járatok utasainak adat-nyilvántartása sértené mind a magánélethez mind az adatvédelemhez való jogot. Az utaslista a tavalyi koppenhágai és párizsi terrortámadások után került újra napirendre és Franciaország továbbra is annak elfogadását várja az európai parlamenttől.

„Egy olyan szervezettel állunk szemben, amely erejével, bástyáival, forrásaival, csatornáival, sejtjeivel jelen van és itt toboroz a társadalmunkban. Háborúban állunk, mert háborút hirdettek ellenünk. Teljes határozottsággal kell fellépnünk” – mutatott rá Manuell Valls francia miniszterelnök.

A francia miniszterelnök szerint a mostani generációknak együtt kell élniük azzal a kockázattal, hogy a fiatalok egy része ma Szíriába megy harcolni, holnap viszont a fewgyvereket már saját nemzettársai ellen fordíthatja.

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »