Juncker: sohasem volt ennyire valószínű a megállapodás nélküli Brexit

Juncker: sohasem volt ennyire valószínű a megállapodás nélküli Brexit

Brit álláspont szerint Nagy-Britannia mindenképpen, megállapodással vagy anélkül, de ki fog lépni az Európai Unióból, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnése, a rendezetlen Brexit sohasem volt ennyire valószínű – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Jean-Claude Juncker az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi vitáján elmondott beszédében hangsúlyozta, az Európai Unió sosem fogja a megállapodás nélküli brit kilépés lehetőségét választani, ugyanis annak elkerülése nemcsak kívánatos, de lehetséges is a brit uniós tagság jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy

az unió és minden érintett számára az egyik legfontosabb kérdés az Írországgal összefüggő, még mindig nyitott kérdések megnyugtató lezárása.

Hírdetés

Az uniós bizottság továbbra is készen áll arra, hogy minden kérdést illetően pozitív politikai és technikai megoldást találjon – mondta.

Nem szabad azonban minden energiát a már két éve folyó Brexit-tárgyalásokra fordítani.

Dolgozni kell azon is, hogy az unióban maradó 27 tagország egysége és növekedése megmaradjon – tette hozzá Juncker.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója beszédében kiemelte, az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás, a backstop kérdésének tisztázása az egyik legfontosabb, hiszen az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki megállapodás a tartós béke biztosítását, védőhálót és garanciát jelent arra, hogy a fizikai határ ne jelenhessen meg újra a brit szigeteken – közölte.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »