Juncker: Nem ereszkedik térdre Európa az amerikaiak előtt

Nem fogjuk minden kis nyomásra odadobni alapelveinket, amelyek Európa sikerének zálogai – mondta az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Államokkal folytatott transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokról. Hozzátette azonban, hogy Európa nem vághatja el magát a világtól, mert a külkereskedelem minden egymilliárd eurós bővülése 14 ezer új európai munkahelyet teremt.

Az Európai Unió nem fog fog térdre ereszkedni az amerikaiak előtt a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) tárgyalása során – hangoztatta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Párizsban.

“Nem fogjuk minden kis nyomásra odadobni alapelveinket, amelyek Európa sikerének zálogai” – nyomatékosította Juncker, aki Manuel Valls francia kormányfővel találkozott. De nem vághatjuk el magunkat a világ többi részétől, hiszen a külkereskedelem minden egyes egymilliárd eurós bővülése újabb 14 ezer európai munkahelyet teremt – tette hozzá.

Szeptember végén az unió miniszteri tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Szlovákia gazdasági minisztere, Peter Ziga úgy becsülte, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben nem fogják lezárni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Barack Obama amerikai elnök hivatali idejének vége előtt.

A 2013-ban megnyitott TTIP célja, hogy eltüntesse a vámkötelezettséghez hasonló kereskedelmi akadályokat az EU és az Egyesült Államok között. A szerződés ellenzői – köztük a civil szféra egyes képviselői, szakszervezetek és aktivisták – szerint az egyezmény veszélyeket rejt a demokráciára, az élelmiszer-biztonságra, valamint a társadalmi és környezetvédelmi normákra nézve.

Rovatok: KülföldTelepülés: Európai UnióCímkék: Jean-Claude Juncker, Európai Unió, Egyesült Államok, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »