Juncker: Meg kell teremteni a legális bevándorlás lehetőségét

Juncker: Meg kell teremteni a legális bevándorlás lehetőségét

Európa a vesztébe rohan, ha nem engedi be legális úton a bevándorlókat – erről beszélt egy interjúban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Elismerte, hogy tömegével akar bevándorlókat hívni az Unióba, hiába tiltakozik ez ellen több tagállam. A bevándorlóbarát uniós képviselők is sorra erősítik meg az M1-nek, hogy nem hátrálnak, ha kell büntetésekkel, de mindenképpen rákényszerítik a magyar kormányt, hogy fogadja el a kvótákat.

Törvényes lehetőséget kell teremteni az Európai Unióba irányuló bevándorlásra – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati médiatársaságnak.

Az uniós végrehajtó testület vezetője a szerdán kezdődött EU-Afrika csúcstalálkozó alkalmából készült interjúban kiemelte, hogy “a migráció korunk egyik nagy kihívása”, és “nemcsak a jövőt kell előkészíteni, hanem már tegnap fel kellett volna készülni a jelenre”.

Azonban az uniós tagállamok nem mindig fogadnak el javaslatokat a bizottságtól, amely már 2001-ben javaslatot tett az uniós külső határok védelmét szolgáló rendszer felépítéséről. A tagállamok ezt elutasították, “hogy később kiköveteljék”, így aztán végül megvalósult “a külső határok közös ellenőrzése” – mondta Jean-Claude Juncker.

A keresztényszociális luxemburgi politikus hangsúlyozta, hogy mindig is a legális migráció mellett foglalt állást. Mint mondta, az Európába vezető és az Európán belüli “legális migrációs útvonalak” nélkül “elveszettek vagyunk”.

Akik “nem tudnak belépni az európai házba a kapun, továbbra is megpróbálnak majd bejutni a hátsó ajtón”, ezért “legális útvonalakra van szükségünk” – tette hozzá.

Európának “nyilvánvalóan” szüksége lesz bevándorlásra a következő évtizedekben, “ezért legális útvonalakat kell teremtenünk mindazok számára, akik akarnak és képesek jönni” – mondta Jean-Claude Juncker.

A bizottság vezetője a tartalomszolgáltatást több nyelven folytató DW német nyelvű hírportáljának beszámolója szerint aláhúzta, hogy az EU-nak a nemzetközi kapcsolatok valamennyi területére kiterjedő szolidaritást kell vállalnia Afrikával.

Hírdetés

Mint mondta, Afrika nem olyan kontinens, amely “majd csak holnap jelenik meg a történelemkönyveinkben”, hiszen “mindig a történelmünk része volt”, annak ellenére, hogy “egyes európaiak nem akarnak tudomást venni erről”.

Jean-Claude Juncker a Die Welt című német lapnak is nyilatkozott az EU-Afrika csúcstalálkozóról, vállalásaik teljesítését kérve a tagállamoktól. Kiemelte, hogy 4,1 milliárd euró (1270 milliárd forint) uniós forrás mozgósításával egy 44 milliárd eurós beruházási tervet lehet elindítani a “közös európai-afrikai jövő” érdekében, és ezt az összeget akár meg is lehet duplázni a tagállamok támogatásával.

A többi között magánvállalatok afrikai beruházásaihoz nyújtandó állami garanciavállalások révén összeálló terv azt is szolgálja, hogy a fejlesztési segélyezés helyét átvegye Európa és Afrika egyenrangú partnerségen alapuló együttműködése – mondta a bizottság elnöke.

Hangsúlyozta, hogy “minden egyes euró befektetés a jövőbe, fiatal emberek esélyeibe, az ellátásbiztonságba és egy jobb határigazgatási rendszerbe”. Az elefántcsontparti Abidjanban rendezett kétnapos EU-Afrika csúcstalálkozó a jövőről szól, hiszen “Afrika a legfiatalabb kontinens, és fontos partner közös jövőnk alakításához” – mondta Jean-Claude Juncker.

A miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint az Európai Unió már megkezdte a Soros-terv végrehajtását, ennek első lépése az volt, hogy megszavazták a felsőkorlát nélküli kvóták rendszerét.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott ez már hivatalos álláspontja az Európai Parlamentnek, ezt már megszavazták, és azt is tudjuk, hogy az Európai Bizottság is ezt a megoldást támogatja, és súlyosbító körülmény az, hogy az elfogadott tervezet alapján, az elfogadott szöveg alapján először azokba az országokba indítanák meg a betelepítéseket, ahol eddig szerintük még nem fogadtak be elég bevándorlót.

Az államtitkár hozzátette, a javaslat szerint csökkentenék azon tagországok uniós forrásait, amelyek nem akarnak részt venni a betelepítési programban. Ez elsősorban a visegrádi országokat, így Magyarországot is érintené.

MTI / hirado.hu

 

The post Juncker: Meg kell teremteni a legális bevándorlás lehetőségét appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »