Juncker levette napirendről az észak-afrikai migránstáborok ötletét – "sohasem lett volna szabad felkerülnie"

Juncker levette napirendről az észak-afrikai migránstáborok ötletét – "sohasem lett volna szabad felkerülnie"

Jean-Claude Juncker pénteken bejelentette, hogy már nincs napirenden az a javaslat, miszerint létesüljenek Észak-Afrikában az Európai Unió segítségével migránstáborok.

Juncker erről Tuniszban beszélt sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Jusszef Sahíd kormányfővel. Az Európai Bizottság elnökének szavai szerint nem csupán lekerült a napirendről a javaslat, hanem – mint mondta – „sohasem lett volna szabad felkerülnie”.

Hírdetés

Az Európai Unió vezetői júniusban kérték meg az Európai Bizottságot, hogy tanulmányozza észak-afrikai migránstáborok létesítésének lehetőségét. A táborokban addig tartózkodtak volna az EU-tagállamainak valamelyikébe igyekvők, míg célországukban el nem bírálták volna menekültkérelmüket.

Az észak-afrikai országok nem fogadták jól a táborok ötletét, és az EU-n belül is akadtak kétkedők, akik aggályuknak adtak hangot a táborok törvényességét és gyakorlati hasznát illetően. Az észak-afrikai országok közül egyebek közt Líbia és Tunézia merült fel táboroknak helyszíneként. Líbia határozottan tiltakozott és Tunézia sem lelkesedett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »