Juncker keményen beleszállt a Brexit-tábor volt vezetőibe

Juncker keményen beleszállt a Brexit-tábor volt vezetőibe

MTI nyomán

Boris Johnson volt londoni polgármestert és Nigel Farage európai parlamenti (EP) képviselőt “retrográd nacionalistázta” Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden az EP strasbourgi plenáris ülésén. Juncker szerint ráadásul egyik Brexit-párti politikus sem tekinthető hazafinak.

“Csak megjegyezném, hogy a Brexit előző heti büszke hősei mára a Brexit szomorú hőseivé váltak”

– fogalmazott az unió végrehajtó testületének elnöke a miniszterelnöki reményeitől megfosztott Johnsonra és a UKIP éléről leköszönt Farage-ra utalva.

A szerény humorérzékkel megáldott eurokrata elmondta, azt még megérti, hogy a brit kormány időt akar nyerni, azt viszont már nem, hogy a Brexit-kampány vezetői miért nem tudják elmondani, pontosan mit akarnak.

“Azt gondoltam volna, hogy van valamilyen tervük. Ahelyett azonban, hogy kidolgoznának egy tervet, inkább elhagyják a hajót”

– tette hozzá. (Vicces, amikor az ellenfeleit amúgy még csak a sortszerűség minimumáig sem tisztelő Juncker kér számon olyasmit, és játssza el az aggódó, joviális nagybácsi szerepét, aminek először épp ő igyekezett volna gáncsot vetni… – a szerk.)

Leszögezte, egyetért azokkal, akik szerint az unióban nem lehet mindent ugyanúgy folytatni, a mély intézményi reformoknak és a szerződések módosításának azonban nincs itt az ideje (most aztán meglepődtünk – a szerk.).

Az EP liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt szerint is fel kell végre ismerni, hogy a nagy-britanniai és a hollandiai referendum után az Európai Unió nem tartható fenn a jelenlegi formájában, átfogó reformokra van szükség.

Mint mondta, egy néhány nappal ezelőtti felmérésből kiderült, hogy

az emberek “több Európát” akarnak, közös határőrizetet és migrációs politikát, európai hadsereget (ez viszont már erős csúsztatás, hiszen az utolsó pont lehetősége különösen heves ellenérzéseket váltott ki az átlag európaiakból, illetve a britekből – a szerk.), nem pedig azt, hogy az uniós intézmények a cigaretták csomagolásával foglalkozzanak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »