Juncker egész Európával megünnepeltetné Erdély Romániához csatolását

Juncker egész Európával megünnepeltetné Erdély Romániához csatolását

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság egyre kínosabb „isiászban” szenvedő elnöke szerint nekünk magyaroknak is meg kéne ünnepelnünk Erdély Romániához csatolásának évfordulóját. Klaus Iohannis román államfő strasbourgi munkalátogatáson vett részt, ahol az Európa jövőjéről vitáztak az Európai Parlamant képviselői. Iohannis Juncker meghívására érkezett Strasbourgba.

Juncker szerint Erdély Romániához csatolásának centenáriuma nem csak román, de európai ünnep is. Úgy fogalmazott:

Az Európai Bizottság és általában az Európai Unió miközben élesen szót emel az LGBTI jogokért, addig az európai őshonos kisebbségekről nagyon kevés szót ejt. Juncker mostani elszólása nyilván egy szerencsétlen diplomáciai hízelgés eredménye. Ámbár, jól mutatja azt is, hogy a nyugat-európai politikusok milyen „mélységben” ismerik a közép-kelet-európai viszonyokat.

Emlékeztetőül

1918. december elsején Erdély történelmi és akkor még magyar többségű fővárosában, Gyulafehérváron összegyűltek a magyarországi és az erdélyi románok képviselői, ahol egy „nemzetgyűlés” keretén belül kimondták a Tiszáig tartó Kelet-Magyarország és Erdély „egyesülését” a Román Királysággal.

A gyulafehérvári határozatnak nevezett egyesülési okmányt a csupán a románok által megválasztott és kizárólag román nemzetiségűekből álló 1228 küldött fogadta el.

Hírdetés

Kersztyűs kézzel

Románia baloldali kormánya egyébként szintén azok közé az országok közé tartozik, amellyel szemben csak óvatosan fogalmaznak meg kritikát Brüsszelben. Iohannis és Juncker a román korrupcióról és a román kormány által tervezett igazságügyi reformról tárgyalt. Juncker kijelentése szerint a korrupció ellenes harc intézményei elleni támadások beszüntetése a feltétele annak, hogy Románia csatlakozhasson a schengeni övezethez.

Az utóbbi időszakban, elsősorban a korrupció ellenes hivatal mozgásterének szűkítése miatt a nyugat-európai EP-képviselők egyre gyakrabban kritizálják Romániát, a tervezett igazságügyi reform kapcsán pedig úgy vélik, hogy „Románia is rátért a Lengyelország és Magyarország által megkezdett útra”

Ráadásul Románia veszi át az EU soros elnökségét január elsejétől Ausztriától. Juncker szerint még ennek megtörténte előtt politikai konszenzusra van szükség a korrupcióval szemben.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője az EP-ben a múlt héten már figyelmeztette kollégáit, hogy Románia a korrupció és jogállamiság kapcsán „több vörös vonalat is átlépett”, javaslatok szankciókra – mint amilyet Lengyelország és Magyarországgal szemben hoznának – az EP részéről egyelőre nem történte.

Körkép.sk

Nyitókép: mandiner.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »