Juncker: Brüsszelnek nem áll szándékában, hogy maga alá gyűrje a nemzetállamokat

Brüsszelnek nem áll szándékában, hogy a nemzetállamokat maga alá gyűrje, de túl gyakran bomlik meg az egység a tagállamok között olyan területeken, ahol inkább közös erőfeszítésekre lenne szükség – hangsúlyozta szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament előtt elmondott évértékelő beszédében.

Forrás: epa.eu

“Európa nem válik egységes állammá, nem is szabad, hogy egységes állammá váljon” – jelentette ki Juncker az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva, aki azt is leszögezte: “nem vagyunk nihilisták”. Felszólalásában úgy vélte, hogy a tagországok kormányai túl gyakran a kizárólagos nemzeti érdekeket részesítik előnyben, ez pedig megnyitja az utat a populizmus előtt, amely ellen fel kell lépni. “A populizmus semmilyen problémát nem old meg. A populizmus problémákat okoz” – mondta. “Nincs minden rendben, az Európai Unió legalább részben egzisztenciális válságban van” – hangoztatta Juncker, aki szerint a következő év döntő fontosságú, ha le akarjuk küzdeni az utóbbi hónapokban kialakult megosztottság Európa keleti és nyugati fele között.

A bizottság elnöke kijelentette, az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy a tagállamok katonai képességeitől függjön, a közös katonai erő megteremtésén kell dolgozni, és az ennek megteremtését célzó erőfeszítések összehangolására létre kell hozni egy szervezetet. Szerinte ennek a katonai erőnek a NATO-t kiegészítve kellene működnie. “A több európai védelem nem szabad, hogy kevesebb NATO-védelmet jelentsen” – mondta.

A bizottság elnöke úgynevezett európai védelmi alap létrehozására tett javaslatot az év végéig a haditechnikai kutatási és fejlesztési tevékenység élénkítése céljából. “Létre kell hozni vagy meg kell újítani az európai védelmi ipart” – szögezte le. Hozzátette, hogy számításaik szerint a katonai együttműködés hiánya évente mintegy 20-100 milliárd euróba kerül az uniónak. Juncker leszögezte, olyan Európára van szükség, amely “meg tudja védeni magát és a határait”, továbbá a terrorizmus elleni küzdelem terén megvalósuló európai együttműködés fontosságáról is beszélt. Elmondta továbbá, arra kérte Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy dolgozzon ki egy európai stratégiát Szíriára vonatkozóan.

A volt luxemburgi miniszterelnök bejelentette, hogy az Európai Bizottság javaslatot tesz a Juncker-tervnek is nevezett európai beruházási program élettartamának és tőkeerejének megduplázására. A kiterjesztett program keretében a bizottság tervei szerint 2020-ig összesen legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani, 2022-ig pedig 630 milliárd eurót – tudatta. “Természetesen, ha a tagállamok többet adnak bele, akkor még gyorsabban elérhetjük ezeket a számokat” – mondta a bizottság elnöke, hangsúlyozva, hogy kedvező beruházási klímát szeretnénk létrehozni Európában. Hozzátette, pozitívan ítéli meg a beruházásösztönző intézkedéscsomag eddigi eredményeit. Elmondta, hogy a beruházásokat megvalósító Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) létrehozása óta eltelt időben, annak keretében több mint 200 ezer kis- és közepes vállalkozás (kkv) kapott kölcsönt.

 A bizottsági elnök fontosnak tartja a digitális technológiák fejlesztését. Közölte, 2020-ig az EU minden városában elérhetővé kívánják tenni az ingyenes vezeték nélkül internetszolgáltatást, 2025-re pedig teljes körűen be kell vezetni az 5G hálózatot a kontinensen. Ez ráadásul 5 millió új munkahelyet teremthet az EU-ban, ami üdvözlendő, a munkanélküliség ugyanis továbbra is túl magas – mondta. Hozzátette, 2013 óta 8 millió új munkahely jött létre az Európai Unióban, a szociális igazságtalanság azonban fennmaradt. Juncker elmondta azt is, hogy a bizottság a jövő héten fogja bemutatni a roamingdíjak eltörlésével kapcsolatos új javaslatát.

Jean-Claude Juncker az Egyesült Királyság uniós kilépéséről (Brexit) szólva leszögezte: “sajnáljuk, de tiszteletben tartjuk a britek döntését, ez azonban nem veszélyezteti az Európai Unió létét”. A brüsszeli testület vezetője ismételten a kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólította fel a szigetországot. Mint mondta: véget kell vetni a bizonytalanságnak.

Szájer József fideszes képviselő a vitában azt javasolta, hogy az EP az Európai Bizottság példáját követve hozza létre a belső biztonság önálló bizottságát. “Magyar európai politikusként szólok a bevándorlási válság kérdéséről is: álláspontunk világos és emberséges, nem a bajt kell Európába behozni, hanem helyben kell segíteni a bajbajutottakon, és nekik is főként abban, hogy minél előbb hazatérhessenek” – mondta.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő erre reagálva felháborodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a fideszes képviselő “emberséges magatartásról” beszélt, miközben Magyarországon olyan kampányt folytat a kormány, amelyben “Juncker úr fotója rá van montírozva a brüsszeli terrortámadás összerombolt repülőterének várójára”.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője írásos hozzászólásában hangsúlyozta: “Juncker pozitív megközelítését különösen nagyra értékelem egy olyan tagállam ellenzéki képviselőjeként, amelyben sajnálatos módon a kormányzati politika szintjére emelkedett az Európa-ellenes politikai demagógia, az idegenellenesség, az európai integráció értékeinek és jövőjének aláásása, s ezzel a nemzeti érdek elárulása”.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az évértékelőt kommentálva úgy vélte, hogy “ha az Európai Unió ma egzisztenciális válságban van, akkor annak az egyik legfőbb oka az az önző, csak a nemzeti érdekeket szem előtt tartó, korlátolt, populista politika, amelynek egyik legfőbb képviselője ma Orbán Viktor” magyar miniszterelnök.

 

MTI

The post Juncker: Brüsszelnek nem áll szándékában, hogy maga alá gyűrje a nemzetállamokat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »